A védőoltás megvéd a szamárköhögéstől!

A szamárköhögés több kórokozó által létrejövő betegség, mely a szindróma tüneteként létrejövő jellegzetes köhögésrohamokról kapta a nevét. Leggyakrabban csecsemő és kisdedkorban, járványos formában fordul elő, és nem véletlen, hogy hazánkban a kórt megelőző védőoltás beadása kötelező, szövődményei ugyanis halálosak is lehetnek!

A szamárköhögés, más néven pertussis betegség cseppfertőzéssel terjedő, járványos betegség, mely kizárólag az embereket támadja meg, így ha mindenki megkapná a szükséges védőoltást, a betegség eltűnne. Ennek ellenére azonban napokkal ezelőtt ismét felütötte a fejét a járvány: egy pilisszentlászlói iskolában két diáknál diagnosztizálták, egy másik társuknál, valamint két tanárnál pedig feltételezik a betegséget.

A szamárköhögés tünetei

A szamárköhögés egyik legtipikusabb tünete a heteken át jelentkező köhögésroham, mely alapján az orvosok azonnal felismerik a betegséget. A kór első 1-2 hétében a köhögés az éjszaka folyamán szinte állandóan jelentkezik, majd a rohamok egyre súlyosabbá válnak. Ez a 4-6 héten át tartó ,,paroxizmális köhögés” elnevezésű szakasz a legveszélyesebb a csecsemőket tekintve: a kínzó köhögésroham és a hangos, húzó belégzés, ami hányással végződik, a beoltatlan vagy csak részben védett gyermekeknél légzéskihagyást vagy légzésleállást okozhat.

vedooltas

A betegség utolsó szakasza a 2-3 hetes felépülés, ezalatt a köhögés enyhül, majd fokozatosan megszűnik. Izgalom vagy légúti ingerek hatására azonban ismét kialakulhat a görcsös köhögés, ami még hónapokkal a gyógyulás után is emlékeztet a betegségre.

A szamárköhögés szövődményei

A szamárköhögés súlyosságát a szövődmények növelik: főként csecsemő és kisdedkorban középfülgyulladás, illetve tüdőgyulladás alakulhat ki, ritkább esetben pedig idegrendszeri komplikációk. Bár léteznek antibiotikumok a betegségre, ezek csak a terjedését akadályozzák meg, lefolyását nem enyhítik vagy gyógyítják. A kimutatások alapján 200 betegből egy hal bele a szamárköhögésbe.

Védőoltás a szamárköhögés ellen

Magyarországon a védőoltás beadása csecsemőkorban kötelező, 3 hónapos kortól több alkalommal is befecskendezik a komplex védőanyagokat tartalmazó injekciót, mely a szamárköhögés mellett a torokgyík és a tetanusz ellen is véd. Azonban akadnak olyan szülők, akik nem támogatják a kötelező védőoltások beadását: ez az oka annak, hogy a járvány minden óvintézkedés ellenére ismét felüthette a fejét.

Forrás: