A kismamák fertőző ellensége: a rózsahimlő

A rubeola, vagy más néven rózsahimlő egy cseppfertőzéssel terjedő gyermekkori betegség, melyet a rubeola vírus terjeszt. A betegség a kicsiknél enyhe lefolyású, igazi veszélynek a kismamák vannak kitéve, a rózsahimlő ugyanis a terhesség korai szakaszában komoly magzati károsodást okozhat.

A rubeola kialakulása

A rubeola tipikus gyermekbetegség: a fertőzöttek 90%-a 15 éven aluli gyermek, leginkább a 3-5 éves korosztály tagjai fogékonyak. Jellegzetesen szezonális előfordulású, legtöbben a márciustól májusig tartó időszakban betegednek meg.

A rubeolát kötelező jelenteni, a védőoltás megjelenését megelőzően ugyanis járványos megbetegedésnek számított: évente több százezren is megfertőződtek. Hazánkban az oltás a 15 hónapot betöltött gyermekeknél kötelező, de a terhességet tervező kismamáknak is ajánlott.

A rubeola cseppfertőzéssel terjed: közvetlen érintkezés útján, ritkább esetben testváladékokkal. Ahhoz, hogy a kisgyermek elkapja a rubeolát, nem elég a futó kontaktus, hosszabb időt kell zárt térben tartózkodni más fertőzöttel. Ennek következtében, ha a bölcsis vagy óvodás csoportban az egyik csöppség fertőző, könnyen átadhatja a betegséget társainak.

A rubeola tünetei

A betegség megjelenése előtt pár nappal már észlelhetők az úgynevezett bevezető tünetek, a gyengeség, a fejfájás és nem ritkán hőemelkedés. Ezt követően 5 napon belül megjelennek a himlőszerű kiütések. Ezek apró, rózsaszín pöttyök, melyek először az arcon tűnnek fel, innen terjednek tovább a törzsre és a végtagokra.

vedooltas

A kiütés nagyjából egy héten belül elhalványodik, majd végleg eltűnik, közben enyhe megfázásos tünetek, torokfájás és hőemelkedés jelentkezhet a kicsinél.

Terhesség alatt különösen oda kell figyelni a rubeolás megbetegedés kockázatára, ugyanis fokozottan veszélyes lehet a kismama és a baba egészségére, legfőképp az első trimeszter alatt! Az anyuka vérkeringésén keresztül a vírus átjut a méhlepénybe, majd baba szervezetébe, ezzel maradandó károsodást okozva a kicsinek.

A születés után fellépő rendellenességeket veleszületett rubeola szindrómának nevezzük, súlyossága egyéntől függ. Egyes babák koraszülöttként jönnek a világra, de későbbi testi-szellemi visszamaradottság is jelentkezhet. A szindrómában szenvedő gyermekek súlyosabb esetben veleszületett szívbetegséggel, vaksággal vagy siketséggel is járhat.

A rubeola megelőzése

A rózsahimlő legjobb megelőzése a védőoltás: az 1978 előtt született nőknek a terhesség tervezésekor mindenképpen érdemes a megtermékenyítés előtt három hónappal beadatni a legyengített kórokozót tartalmazó injekciót. Ha kiderül, hogy várandósság alatt a kismama elkapta a rubeolát, az orvosok azonnal tájékoztatják a kismamát, hiszen fel kell készülnie az esetleges károsodásra.

Szerencsére az esetek kétharmadában a fertőzés nem éri el a babát. Ne felejtsük el, hogy bár a veleszületett rubeola szindrómára nincs speciális terápia, a rendellenességek egy része a születés után gyógyszeres kezeléssel enyhíthető vagy sebészi úton korrigálható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.