Étvágycsökkentő trükkök – 2. rész

A cukorbetegnek ajánlott a gyakori ékezés, legalább ötször naponta, kis adagokat fogyasszanak és válasszanak alacsony glikémiás indexű étkeket, hogy távol tartsák maguktól az éhség érzetét!

Enni, hogy ne kelljen sokat enni

Van, aki egy csésze híg burgonyapürére eskü­szik (persze a szénhidráttartalmát be kell számí­tanunk a napi és az alkalmanként megenged­hető mennyiségbe), van, aki reggel 20-25 deka sovány túrót eszik, és garantáltan egész délelőtt jóllakottnak érzi magát, pedig csak 150-170 ka­lória, amit elfogyasztott.

Annyi öndicséretet talán megengedhetünk magunknak, hogy olvasóink szerint lapunk kedveltségét emelik azok a remek, ízletes, de kalóriaszegény, cukorbetegeknek való ételreceptek, amelyeket a dietetikus munkatár­sunk állít össze valamennyi lapszámunkban. Jel­lemző, hogy a család többi tagja észre sem veszi, hogy most diétás ebédet vagy vacsorát tálaltunk, ha ezeket főzzük!

Csokis teát inni, nem csokit enni

Ha ránk tör a csokiéhség, hogy szinte nem tu­dunk magunknak parancsolni, egy kegyes trükk-höz folyamodhatunk. Főzzünk egy-két csészényi, gyenge zöld teát, tegyünk bele egy deci sovány tejet (ez csak 48 kalória), és amikor még forró, dobjunk bele egy kis kocka étcsokit. Igyunk belő­le, és a többit tegyük el egy termoszba. Naponta többször pár kortyot ihatunk belőle.7848Semmit sem enni?

A cukorbetegek mindenkinél jobban (kellene) tudják, hogy ezt nem szabad. Vércukrunk szabá­lyozásának alfája és ómegája, a tabletta vagy in­zulin adagolásának is meghatározója a megfelelő étrend betartása.

Bizonyított tény, hogy akinek a vércukorszint­je jól beállított, azt nem hajtja az éhség, az nem eszik össze-vissza, nem kíván folyton nassolni, még a kicsi gyerek sem!

Vagyis enni kell, de aki nagyevő, nehezen ké­pes csökkenteni a kalóriát, hát még a mennyisé­get! Pedig kell ez utóbbit is, és lehetséges is: töm­jük meg magunkat salátával, párolt zöldséggel, eleinte együnk belőle sokat, majd fokozatosan csökkentsük a mennyiséget.

Másképp élni és nem enni

Trükkök után beszéljünk arról, hogyan éljünk, hogy ne legyünk folyton éhesek.7849A betegségét jól ismerő diabéteszes egészsége­sebben táplálkozik az egészségeseknél, mert ugye a rendszertelen étkezés, a helytelen adagú és ösz-szetételű menü szóba se jöhet. Máskülönben szer­vezetünk csak kívánja és kívánja a cukrot, és zsírt raktároz el. A diabéteszes gondozóitól megtanul­ta – vagy ezentúl ismerje meg-, melyik étel-alap­anyagnak mennyi a glikémiás indexe (ami – na­gyon egyszerűen fogalmazva – azt jelenti, hogy amikor szervezetünk egy étel szénhidráttartalmát feldolgozza, az milyen gyorsasággal emeli meg vércukorszintünket).

Minél magasabb ez az érték, annál hamarabb idéz elő újabb éhségrohamot. Ezért együnk gyakran, legalább ötször naponta, keveset és válasszunk alacsony glikémiás indexű étkeket (főzeléket, salátát, a kenyérből a feketét), mert akkor az éhség nem olyan gyorsan kopog­tat ismét.

Jól aludni és nem enni

Más, és ez mindenkire érvényes: a kialvatlanság, a fáradtság és a tartós feszültség, a stressz termeli a kortizol nevű hormont, ami az édességekre és a szénhidrátokra való éhséget, vágyat növeli. Egy amerikai kutató, Elsie Taveras kísérletei alapján ál­lítja, hogy az a gyerek, aki keveset alszik, korán túlsúlyossá válhat, ami felnőtt korában is jellemző lesz.

A hirtelen és erős fogyókúra is fáradtságot okoz, ezért tör ránk néhány nap után a farkas­éhség, s dönti romba az addigi eredményeket. Aki keveset alszik, és emiatt másnap fáradt, éhes lesz, az eszik és elhízik. Aki rendszeresen sportol, az szervezetét sok kalória elégetésérc szorítja, s ráadásul sportolás után az ember egy ideig nem is igazán éhes, viszont jól alszik.

A kérdés tehát kérdés maradt: éjjel-nappal enne? Vagy éppen így is él? Ezen változtatni kell.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.