Minden, amit tudni kell az IKEA textilekről!

Textília mindenekelőtt – A puha otthonosság jegyében. Fókuszban a textíliák – meríts új ötleteket!

Mindig a megfelelőt

A vibráló színektől a natúrvásznak lágy árnyalatain keresztül, valósághű rózsákon át a vitorláshajókig, az IKEA áruházakban mindenki megtalálja a magához illő mintát vagy textíliát. A következőkben az idei stílusokból kaphatsz ízelítőt, és néhány ötletet arra vonatkozóan, hogyan spórolhatsz meg pénzt és energiát az otthonodban, mindezt textíliák segítségével.

Szerethető levelek

GURINE méteráru, ÖVERENS étkészlet

Lisa Ullenius és Sissi Edholm tervezők gyakran merítenek ihletet a természetből és a növényvilágból, ez alól a GURINE méteráru és az ÖVERENS étkészlet levélmintás darabjai sem kivételek. A GURINE méteráruból számos dolgot készíthetsz a ház körül, például függönyt, falvédőt vagy abroszt, de a GURINE díszpárnának született. Hogy tényleg könnyű legyen díszpárnahuzatokat készíteni, Lisa és Sissi egyenes és tükrözött motívumokat, továbbá szaggatott vonalakat is beletervezett, melyek mentén bátran vághatsz az ollóval.

Lisa és Sissi az ötletet a Stockholm óvárosában lévő irodájuk levelekkel borított kertjéből merítette. „Beszkenneltük a leveleket és megrajzoltuk a körvonalukat, kézzel körülrajzoltunk és kivágtunk formákat, majd azokkal addig kísérleteztünk, míg a különböző motívumokat létre nem hoztuk – meséli Lisa. Valóságosak lettek végül, melyeket a természet ihletett ugyan, de nem egy konkrét levél alapján készültek.”

ikea

Az ÖVERENS étkészlet tálai és különböző méretű fehér és zöld tányérai mikrohullámú sütőben és mosogatógépben is biztonságosan használható kőedények. Használhatod őket magukban, de az ÖVERENS készlet egyes darabjait kombinálhatod egyéb tányérokkal is, ha egyedi terítéket szeretnél.

Az ÖVERENS étkészlet fantáziadús levélmintáit Lisa Ullenius és Sissi Edholm tervezte, akik azt is remélik, hogy a természetes formák és színek másokat is arra ösztönöznek, hogy új, kreatív stílusban tálaljanak.

Óda egy kifestőkönyvhöz

TIDNY méteráru

Nézd meg alaposan a TIDNY méterárut, és látni fogod a rengeteg figurát, helyet és tárgyat. Kaktuszok, pálmafák, repülőgépek, hegyek, kertek, sőt még tevék is vannak ezen a fekete-fehér textil tájképen. Olyan, mint egy kifestő gyerekeknek és felnőtteknek, amelyben mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját.

ikea

Amikor a TIDNY méterárut terveztük, az emberek kreativitását akartuk inspirálni” – mondja Sissi Edholm és Lisa Ullenius, a két tervező. “Egy képzeletbeli táj megrajzolásával kezdtük. Kizárólag fekete kontúrokat használtunk. Úgy gondoltuk, hogy ki-ki a maga ízlése szerint kiszínezheti textilfestékkel a vonalakkal megrajzolt ábrákat, úgy, hogy passzoljon a szobája színeihez, és tetszés szerint kiemelhet mindenki egy neki tetsző témát a mintából. De természetesen használható úgy is, ahogy van, feketén-fehéren.”

Bár az otthonokban sokféleképpen felhasználható, a TIDNY méteráruval játszhatunk is: ki találja meg leghamarabb rajta a tárgyakat, vagy ki találja ki a legjobb történetet a tárgyakkal kapcsolatban.

Afrikából, az IKEA-tól- LAPPLJUNG textíliák

Amikor az új LAPPLJUNG sorozat szőnyegeit, díszpárnáit, függönyeit, paplanhuzatait és egyéb textíliáit terveztük, a megszokott IKEA-stílust a világ kézműves hagyományait követő mintázattal igyekeztük ötvözni. Ötleteinket a franciaországi Mulhouse Musée de l’Impression sur Étoffes gyűjteményéből merítettük, ahol a régebbi korok és helyek textilmintái találhatók összegyűjtve, és ahonnan, meghatározott időre, engedéllyel kimásolhattunk néhányat.

ikea

Afrikai mintákat kerestünk, melyeket a már meglévő néhány termékünkhöz, többek között Anna Efverlund tervező marokkói ihletésű szőnyegéhez tudtunk illeszteni. Volt ezen kívül a választékban egy párnához való vázlatunk egy madárról, továbbá néhány takaró és méteráru, melyeket meg akartunk tartani. Szükségünk volt azonban egy olyan mintára, mely az összes darabot összefogja, hogy egy kollekciót alkothassanak.

Egy fametszetről készült nyomat különösen felkeltette a figyelmünket rendszertelenségével és lendületével. A mintát beszkenneltük, és a számítógépen kísérleteztünk a méretek, az arányok, a színek és a kombinációk variálásával, amíg az IKEA-ra jellemző mintát nem kaptunk, mely azonban továbbra is őrzi az autentikus afrikai motívumot.

Az új LAPPLJUNG textilsorozat grafikus mintái díszpárnákon, szőnyegeken, függönyökön, méterárukon, paplan- és párnahuzatokon jelennek meg.

Bátran vegyítsd egymással a LAPPLJUNG textilsorozat élénk színű és mintájú termékeit. A többféle méretben kapható LAPPLJUNG RAND paplanhuzatok és párnahuzatok szálsűrűsége 144 g/m2. A LAPPLJUNG FÅGEL díszpárnák türkiz és sárga-zöld színe keretezi a LAPPLJUNG szőnyeget.

ikea

Merész és meghatározó – KAJSAMIA függönypár

A fűzőlyukakkal azonnal felakasztható, a merész kék és kicsit kevésbé merész fekete színben kapható, új KAJSAMIA függönyök markánsan meghatározzák a szobád hangulatát. Emma Hagman tervező nem ennyire erőteljes mintát képzelt el, de mivel mindig kézzel rajzol, igazából sosem tudja, milyen lesz pontosan a végeredmény.

„Hagytam, hogy a kezem önállóan dolgozzon a papíron, és számomra is meglepetés legyen a minta, amit rajzol” – mondja Emma. Az eredmény gyakran teljesen eltér attól, amire eredetileg számítottam.”

A KAJSAMIA, a modern skandináv stílusú grafikus minta ezúttal egy erőteljes, fajellegű forma lett. „Én úgy tekintek rá, mit egy emberre, aki büszkén és bátran áll, kihúzva magát, magasra tartott fejjel” – meséli. „Talán egyszer ez is klasszikussá válik majd.”

A KAJSAMIA nem az a bújtatós függönyfajta, amely diszkréten meghúzódik a háttérben. Ez a merész mintájú függöny meghatározó, modern skandináv stílusú darabja egy helyiségnek, fekete vagy kék színben.

ikea

Dörzsöljük, széthúzzuk, kimossuk, megégetjük!

Amikor beburkolózol egy puha takaróba, belefúrod a lábujjaidat egy plüss szőnyegbe, vagy nyugtató zuhanyzás után magad köré csavarsz egy törülközőt, nem is gondolsz bele, mi mindenen megy át egy textília, amire megérkezik az otthonodba. A textíliáknak tartósnak, erősnek, színtartónak, vegyi anyagoktól mentesnek és minél tűzállóbbnak kell lenniük. De ilyenekkel nem is kell foglalkoznod.

1965 óta – mióta textiltermékeinket a legszigorúbb teszteléseknek vetjük alá – mi mindent megteszünk helyetted is, hogy biztosítani tudjuk textíliáink minőségét és biztonságát.

A termékfejlesztés minden egyes szakaszában az összes textilterméket az IKEA svédországi, älmhulti tesztlaborjában teszteljük számtalan európai és nemzetközi biztonsági és minőségi előírásnak, valamint az egyedülálló IKEA standardoknak megfelelően. A tesztek megkezdése előtt a textileket egy szabályozott klímájú helyiségben tartjuk, majd kisebb darabokra vágjuk, mivel a legtöbb textílián 15, vagy még több tesztet is elvégzünk.

Képgaléria - IKEA

A textília típusától függően az anyagot dörzsöljük, széthúzzuk, kimossuk, megégetjük stb., hogy értékeljük a következőket:

1. Tartósság – Mennyire strapabíró és kopásálló a szövet, a felhasznált szálak, a cérna, a szövési mód és felületkezelés függvényében.

2. Erősség – Azt, hogy milyen erős egy anyag, a szakítószilárdságából lehet megtudni, ami annak függvénye, hogy mely ponton szakadnak el a szálak.

3. Mosási tulajdonságok – Azt, hogy mennyire zsugorodik egy szövet mosás közben és milyen az általános megjelenése, úgy teszteljük, hogy lemérjük az anyag hosszát és szélességét gépi mosás előtt és után.

4. Színtartósság – Különféle eljárások során azt teszteljük, mennyire fakul meg a szövet színe napfény, mosás és dörzsölés hatására, illetve megfog-e más anyagokat.

5. Bolyhosodás – Hogy mennyire ellenálló egy szövet bolyhosodás tekintetében, úgy vizsgáljuk, hogy a szövetmintát egy standard gyapjúanyaghoz dörzsöljük.

6. Szerkezet – Egy szövet szerkezét annak egy centiméterre vetített szálsűrűségével, egy négyzetméterre vetített súlyával és a fonalak számával mérjük le.

7. Nyúlás – Azt, hogy egy szövet szegélye vagy anyaga mennyire nyúlik meg vagy mozdul el, a szélek meghúzásával teszteljük.

8. Vegyianyag-tartalom – Az, hogy mennyire jellemző egy szövetre, hogy bőrirritációt okoz, a PH szintek vizsgálatával teszteljük, és formaldehid jelenlétét keressük.

9. Gyúlékonysági teszt – Egy anyag gyúlékonysága függ az anyagától, súlyától, szerkezetétől, felületétől és felületkezelésétől. A különféle gyúlékonysági teszteket országonkénti előírások szerint végezzük el.

10. Ezeken kívül további tesztelést is végzünk, például a törülközők nedvszívó-képességének, és a puha játékfigurák erősségének mérését. Mindennek alapját a textíliák adják. Egyben azonban az összes teszt megegyezik: minden IKEA-textíliát biztonság és minőség szempontjából egyaránt tesztelünk. Inkább a lehető legpuhább takaró megtalálása okozzon fejtörést, mintsem az, hogy kifakult a színe mosás után!

A tartóssági, kopásállósági teszt során a szövetet dörzsölésnek tesszük ki, hogy lássuk, mennyire bolyhosodik ki az anyag használat közben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.