Milyen lesz az új zászló, ha Skócia kilép?

Ma kiderül, hogy Skócia független állammá válik, vagy az Egyesült Királyság részeként minden folytatódik a régi, megszokott kerékvágásban. Szakadás esetén még az is előfordulhat, hogy a világ egyik legismertebb lobogóját, az 1801 óta használt Union Jack-et is elfelejthetjük.

Az Egyesült-Királyság zászlaja önmagában három tagállam, Anglia, Írország és Skócia lobogójának egyszerű egyesítéséből származik.

Az 1603-as perszonálunió óta alapot adó skót lobogó eltávolítása ellen valószínűleg több száz ellenérvet fel lehetne sorakoztatni, de mit keresne egy olyan ország szimbóluma egy nagyhatalom lobogóján ami annak nem része. Az biztos, hogy a skót színek nélkül szörnyen egyhangú lenne a jól megszokott és bevállt Union Jack.

Jack

brit zászlóügyi intézet oldalán felmerült néhány lehetséges olvasói opció, miszerint a skót kéket walesi zöldre cserélnék, vagy nem túl kreatívan feketére színeznék. A legviccesebb és a leghitelesebb mégis a következő zászló lenne, amiben minden benne van, a legfőbb szövetségestől kezdve a jellegzetes esős időjárásig.

A legszélsőségesebb változat, miszerint Skócia kilép Nagy-Britanniából, a feldühödött angol nép elzavarja a királynőt, kikiáltják a köztársaságot, majd kitűzik brit republikánus zászlót, ami nagyon hasonlít egy közép-európai ország lobogójára.

A brit piros-fehér-zöld trikolor egyébként a 19. század chartista mozgalma és a walesi druidizmus idejéből ered.

Forrás: