Ami a cipőnek jár…

Manapság, amikor minden fillér számíthat, egyáltalán nem mindegy, mennyire tartjuk karban a holminkat. Cipőinkről is megfelelően kell gondoskodnunk!

Egy cipőt megvásárolni nem kevés pénz – ha olcsót és kevésbé minőségit veszünk, akkor pedig megvan az esélye, hogy nem tart sokáig. Ha megfelelően gondoskodunk cipőápolással a lábbelinkről, és jól is tároljuk, hosszabb életűvé tesszük azokat.

Nem mindegy például az sem, hogyan tároljuk a cipőket. Ne higgyük, hogy a sámfa csak a nagyapáink idejében volt divatos. Segít, hogy a lábbeli megtartsa eredeti formáját. Ha éppen nem viseljük őket – egyébként nem is ajánlott mindig ugyanazt a cipőt hordani -, akkor tegyük el dobozba vagy zacskóba: ne súrlódjanak egymáshoz, ne nyomják egymást, no és persze tisztán érdemes őket elrakni. S bár nem minden háztartásban akad cipőkanál, érdemes beszerezni, mert használata kíméli a cipő sarokrészét. Nem megy olyan gyorsan tönkre.

Ami a cipőápolást illeti, megvannak az otthoni praktikák arra nézve is, mely cipőket hogyan kell szakszerűen ápolni. A tippek cipőpucoláshoz nagymértékben megkönnyítik a dolgunkat.

Külön kategóriákra lehet bontani, milyen törődést igényel egy vászon-, egy bőr-, vagy egy nyersbőr cipő. Mások a cipőápoló technikák.

cipő2

A bőrcipők nagy kedvencek – nem véletlenül. Ha a tisztításukra kerül a sor, mindig várjuk meg, amíg a piszok megszárad, és csak ezután tisztítsuk le róluk. A nagyon makacs szennyeződések ellen a bőrszappan jó megoldás. Ugyancsak speciális tisztítószer szükségeltetik, ha zsírtól, sótól vagy kátránytól szennyeződött a cipő.

Fontos tudni, hogy a cipőkrémek nem véletlenül különböző színűek – mindig olyat használjunk, amilyen a lábbelink. Tiszta, puha ronggyal vigyük a krémet a bőrcipőre, és ha készen vagyunk, ugyancsak tiszta ruhával töröljük át. Alkalmazhatunk még kefét is, de puha legyen a szőre. A fényesítés szintén puha ronggyal történjen. A cipőápolás végén használjunk bőrvédő szert!

Ha a cipőnk nyersbőr, a cipőpucolást szintén a megszárítással kezdjük. Ha makacs sár tapadt rá, azt legjobb a kés fokával leszedni. A cipőtisztításhoz kefét használjunk, drót-, sertés- vagy gumikefe tökéletes. Egyéb kisebb szennyeződések – így a taposás nyomai – úgy távolíthatók el, ha vízbe tisztítószert teszünk (lehetőleg kímélőt), és ronggyal vagy szivaccsal áttöröljük a lábbelit.

A nyersbőr cipőkhöz is vannak kifejezetten rájuk alkalmas tisztítószerek, amelyekkel a komolyabb szennyeződések eltávolíthatók, de alaposan nézzünk utána a használati utasításnak. A speciális tisztítószerek mindig alkalmasak arra, hogy a makacs foltokat kezeljük velük.

Mi a teendő a vászoncipővel? Szárítás után kefével igyekezzünk eltávolítani a cipőről a sár- és pormaradványokat. Mivel a vászon mosható, ezért a cipőtisztítás egyszerű: mossuk ki a foltokat a lábbeliből. Akár mosógépben is moshatjuk őket, de ne keverjük a többi holmival, legcélszerűbb belerakni egy párnahuzatba. A mosáshoz a gépen a vászon ruhákra is alkalmas programot válasszuk ki. Ha a vászoncipő megszáradt, a vele azonos színű szövettisztítóval is kezeljük.

Mit kell még tudni a cipőápolásról? Előfordul, hogy a lábbeli megsérül, vagy a sarkak elkopnak – érdemes idejekorán beavatkozni, mert különben könnyen elsirathatjuk a cipőnket. Megmentjük a lábbelit, ha időben megjavíttatjuk a sarkát. A cipőkhöz kapott gumisarkakat magunk is képesek vagyunk felerősíteni, ha betartjuk a mellékelt utasítást.

Ügyeljünk rá, hogy ha a talp PVC-ből készült, arra gumipótlás nem kerülhet. Hogyan tudhatjuk, hogy a talp PVC-ből van-e?  Tegyünk lángba egy darabka rézdrótot, majd ha felmelegedett, nagyon rövid időre érintsük hozzá a cipőtalphoz, és tartsuk újra a lángba. Amennyiben a láng zöldes színűre vált, PVC-ről van szó.

cipő3

Hogy tegyük fel a gumisarkat? Előszöris szedjük le a régit, hogy az újnak meglegyen a helye. A gumisarok felhelyezése általában ragasztóval történik, valamint a szögek beverésével, amelyeket az előre elkészített lyukakon át lehet beverni. Ehhez nem kell más, csak kalapács és egy pontozó. Ha a szögeket bevertük a felszín alá, a gumisarok pontos szélét késsel faragjuk körbe – vonala egyezzen meg az egykori sarokrészével.

Ha a cipőápolási tippeket betartjuk, nem kell attól félnünk, hogy pár hónapon belül újabb cipő vásárlását kell bekalkulálnunk.

Forrás: