Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával

A zabkása rostokban gazdag, így eltávolítja, kisöpri a méreganyagokat a szervezetből, s esélyt ad a makulátlan tiszta bőrhöz. Gombával és zöldfűszerrel fűszerezve ízletes eledel.

A fűszeres zabkása hozzávalói:

– 7 dkg zabpehely

– 2 dl csirkealaplé

– 3 dkg margarin

– 1 csokor petrezselyemzöld

– snidling (ízlés szerint)

Pirított gomba hozzávalói:

– 30 dkg gomba (pl. csiperke)

kakukkfű

– só

– őrölt fehér bors

– szerecsendió

– 3 evőkanál olívaolaj

A petrezselyemzöldet, a snidlinget, és a margarint késes aprítóval (v. turmixgéppel) pépesítsük. A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába. (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása)

Egy serpenyőbe melegítsük fel a csirke alaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet, és keverjük alaposan össze.

Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres-margarin keverékét, és keverjük óvatosan össze. Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről és aprítsuk fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni.

Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk még a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. (amennyiben szükséges, párolás közben még utána ízesíthetünk)

Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát.

Forrás: