Viszlát tűlevél

Az ünnep végén minden a helyére kerül, de csak akkor, ha rendet raksz a lakásban és a fejedben is.

Tűlevél, a nem kívánatos

Amilyen izgalmas és hangulatos a karácsonyi, újévi készülődés, olyan lehangoló lehet az ellenkezője: le kell bontani a fenyőfát, a lakás újra úgy fest, mint az ünnepek előtt. A szenteste előtti rendrakás egészen más, hiszen akkor még előttünk a karácsony, meglepetések, finomságok, régen látott rokonok, mindennek csillognia-villognia kell. De mi helyzet, ha mindez már lezajlott?

Gyorsan elmúlik az ünnep – némi ürességet hagyva a lelkünkben. Ám hamarosan megint jön majd egy, sőt. Ha igazán pozitívak akarunk lenni: minden nap lehet ünnep…erre kell gondolni, ha karácsony után netán egy kicsit elkap minket a rosszkedv.

Tennivaló mindenesetre akad bőven. Amint vége a karácsonynak, elindul újra a bolti roham, ezúttal nem az ajándékok beszerzése, hanem a visszacserélése miatt.

Még előttünk a szilveszter, de újév napján már szinte senkinél sem áll a feldíszített karácsonyfa. Sajnos, ha vágott volt, meg kell válunk tőle, ami – valljuk be – nem túl szívderítő.

Különösen, ha a társasház bejárata előtt gyűlnek halomba hajigálva az egykor fenséges örökzöldek. Lehetőleg ne az ablakon dobjuk ki, hanem rendes körülmények között vigyük le őket a gyűjtőhelyre.

Ha gyökeres fenyőt vettünk, amit később a kertbe kiültethetünk, vidámabb a helyzet, hiszen a fa tovább él és hamarosan másképp ékesíti majd otthonunkat. A műfenyőt pedig gondosan csomagoljuk el, a díszekkel együtt, hogy jövőre újra elővehessük.

Nem kis feladat a karácsony után újra a régivé varázsolni az azóta tűlevelekkel teleszóródott szobát, ahol a legtöbb esetben a bútorok is át lettek rendezve, hogy a fenyő elférjen.

Igyekezzünk minél kisebb felfordulást csinálva eltávolítani a fát. Tekerjük fel a szőnyeget, vagy ha erre nincs mód, fektessünk le zacskót vagy bármilyen alkalmatosságot, amin végighúzhatjuk – ha csak nem olyan kicsi, hogy egy-két ember kényelmesen ki tudja vinni.

A díszeinkre, ha jövőre is használni akarjuk – vagy egy másik évben, hiszen mostanság divat minden karácsonykor más színekben csillogó fát állítani – óvatosan pakoljuk el – akár olyan dobozba, amit kibélelünk, hogy ne koccanjanak össze, ne sérüljenek.

fenyomag

 

Ugyanez a helyzet a karácsonyi hangulathoz tartozó adventi koszorúval is – sokan vesznek készet, de ha magunk csináltuk a koszorút, megtarthatjuk az alapot. Következő évben ismét csak ágakat, gyertyákat és különféle kiegészítőket kell rá vásárolnunk, hogy teljes pompájában az asztalra helyezhessük.

Érdemes alaposan felmosni vagy kiporszívózni, hiszen a makacs tűlevelek könnyen elbújnak, és még hetek múlva is előbukkanhatnak.

Ha már úgyis a rendrakásnál tartunk, érdemes egy nagyobb takarításnak is alávetni a lakást. Nem feltétlenül kell ablakot pucolni persze a hideg időben, de ha már van egy-két szabadnapunk, akár azzal is tölthetjük, hogy megcsináljuk, amire eddig nem volt időnk vagy lehetőségünk.

 

Elvégezhetünk apró javítgatásokat, kitisztíthatunk, megvarrhatunk dolgokat, hogy aztán abban a tudatban kezdessük a munkahetet: van, amivel már nem kell foglalkozni, mert megoldottuk.

Az ünnepi hangulat sajnos már lassan elillan, de mindennek a vége valaminek a kezdete. Új év, új lehetőségek, új élmények jönnek. Ha rendbe tesszük a lakást, talán még egy kis újítást is vihetünk bele itt-ott, amitől jobban is érezzük majd magunkat.

Indítsuk  jövőre tiszta otthonnal az új esztendőt, kezdjünk mindent tiszta lappal. Környezetünk is sugározza ezt!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.