Veszélyes anyagok – mennyit rejt közülük a lakás?

A festéktől a fapácig több minden gondot okozhat

Bizonyára hallottunk már arról, hogy környezetünkben számos veszélyes anyag leselkedik ránk, akár az otthonunkban is. A festékektől a szintetikus anyagokig ezek sajnos mindenhol ott vannak, s rossz hatással lehetnek a lakás levegőjére, s ezzel egészségünkre. Mire kell figyelni?

Nehéz elbújnunk saját lakásunkban a károsító anyagok elől. Sajnos, hiába feltételezzük, hogy nálunk nincs ilyesmi, minden otthonban előfordulhat néhány veszélyes anyag.

De mivel is találkozhatunk környezetünkben, ami szép lassan, de biztosan rombolhatja egészségünket?

A festékek, a ragasztók, a pácok, a szintetikus anyagok mind ezek közé tartoznak. Lássuk külön-külön is, miért lehetnek károsak.

1.Festékek: nagy az esélyünk arra, hogy ólmot tartalmaz a festék a falon, amennyiben otthonunk még 1978 előtt épült. Ahol a festék jön le a falról, szétszóródik, belekerülhet a szőnyegbe, a kisállatok és a gyerekek akár megkóstolhatják – e veszélyes anyag azonban beszippantva is egészségkárosító. Az ólomtartalmú festékeket 1978-ban tiltották be, azóta nem kell az alkalmazásuktól tartanunk, ám a régi épületeknél sajnos ezekkel találkozhatunk a falakon.

A festékek, valamint a burkolatragasztók veszélyes anyagai kipárolognak a lakásban, s hatással lehetnek a levegőre, akkor is, ha évek teltek el a munkálatok óta. Az ólomtartalmú festékekkel fedett falakat érdemes újrafesteni vagy másik burkolatot tenni rá.

2.Fapácok: sajnos, az oldószerekben és a fapácokban szintén találhatunk illékony szerves anyagokat, melyek tüneteket válthatnak ki. A bennük levő petróleum párlat vagy ásványi anyagok hatására fejfájás vagy akár hányinger is tapasztalható. Manapság szerencsére már olyan burkolóanyagokat kaphatunk, melyekben ilyen veszélyes anyagok csak kisebb mértékben vannak jelen. Jó ötlet még olyan padlót választani a lakásba, melyet nem kell páccal kezelni.

3.Textíliák: akad, aki nem is gondolná, mégis, a bútorok kárpitjával sem árt vigyázni a lakásban a veszélyes anyagok szempontjából. A kárpitok mellett a szőnyeg, a díszpárnák is felelősek lehetnek azért, ha illékony szerves anyagok kerülnek a levegőnkbe. Az anyagokból formaldehid származhat, mely nem látható, de erőteljes fertőtlenítő gáz, melyet már korábban összefüggésbe hoztak a daganatos megbetegedésekkel.

Irritáló a szemre, az orra, a torokra nézve. E veszélyes anyag a lakásban bőrkiütések, fáradtság, köhögés és egyéb allergiás reakciók kiváltója lehet.

A vegyi anyaggal nem kezelt szőnyegek, kárpitok megnyugtató megoldást jelenthetnek.

haloszoba2

4.Matracok: az ágyakra kerülő matracok is tartogathatnak meglepetéseket számunkra. Itt nemcsak a bennük megbúvó poratkákról van szó, melyek allergiát okozhatnak. A matracokban gyakorta található tűzálló kémiai anyag, mely kutatások szerint káros az egészségre – ugyanis kimutatható azoknak a vérében, akik ilyen alkalmatosságon aludtak éveken át.

A matracokat érdemes 10-15 évente cserélni, az ágyneműket pedig gyakran mosni – akár hetente.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php