Újévi túlevés – Így lesz rossz hatással a testünkre! – 2.rész

Mit tehetünk ellene?

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy ha sokat eszik, plusz kilókkal számolhat. A szervezet azonban számos más módon is reagál erre, így az újévi túlevés esetén is több negatív folyamat indul be. Lássuk, mit teszünk a testünkkel, ha nem vigyázunk!

A legtöbb ember azt gondolja, ha sokat eszik az ünnepek alatt, az teljesen rendben van. A karácsony és a szilveszter időszaka erről szól. Ez csak részben igaz – az ünneplés valóban megengedőbb az étkezés terén, de ne feledjük el, hogy a szervezet azért nehezen viseli az újévi túlevést és a hasonló túlkapásokat.

Egy nagyobb étkezés még nem probléma, nem leszünk tőle túlsúlyosak. Ám ha napokon át nem tudunk megálljt parancsolni magunknak, lehetnek gondok.

Lássuk mit tesz az újévi túlevés szervezetünkkel és mit tehetünk ellene. Cikkünk első részében az első három dologgal foglalkoztunk – íme a második három.

4.Segítenünk kell szervezetünknek visszatérni a normális hétköznapokba

Fontos tudni – az újévi túlevés és túl sok ivás után -, hogy a test mindig természetes módon detoxikálja önmagát, egészen addig, amíg nem isszuk magunkat részegre. Hogy segítsük a testünket a méregtelenítésben és hamarabb jobban érezzük magunkat, dolgozzunk ki egy buli utáni tervet magunknak.

Amint hazaértünk, kezdjük el hidratálni szervezetünket. Egy szelet gyümölcs, például banán is jó lehet lefekvés előtt: nagyon sok benne a kálium, amely segít ellensúlyozni a puffadást, amely a sós ételek és savas italok fogyasztásából ered.

47917018 – fit.

5.Éljünk túl: töltsük fel a hűtőnket egészséges ételekkel

Nem szerencsés, ha egy bulit követően nem találunk otthon semmi, állapotunkat enyhítő élelmiszert. Próbálunk meg készíteni méregtelenítő smoothie-t: használjunk hozzá 2 csésze vágott zellert, 2 csésze friss ananászt, 1 evőkanál friss mentát, 1 kivit, 1 lime levét és 1 csésze kókuszvizet.

A zellernek és az ananásznak természetes diuretikus hatása van, csökkentik a puffadást. A kókuszvíz segít újratölteni a szervezetben az elektrolitokat egy újévi túlevés és ivás után, miközben a C-vitaminban gazdag kivi erősíti az immunrendszert.

Utóbbira is igen rossz hatással lehet ugyanis egy éjszakás mulatozás – főleg, ha több is volt belőle.

6.Ne támaszkodjunk a túlzásba vitt edzésre

Amennyiben túl vagyunk egy újévi túlevésen és egy vagy több partizáson, nem az a legjobb megoldás, hogy másnap azonnal őrült tempójú testedzésbe kezdünk. Nem kell túlhajtanunk magunkat, hogy a 3 ezer extra kalóriát leadjuk. Kezdetnek elég, ha elmegyünk gyorsgyalogolni vagy jógázunk egyet – mozgassuk meg a testünket, égessünk kalóriát, érezzük először újra önmagunknak magunkat. Ez segíthet visszatérni mindennapos rutinunkhoz.

Végezetül pedig ne nyomasszuk magunkat túl sokat azzal, hogy mennyire eltértünk az egészséges étkezéstől és a testünk edzésétől az előző napokban.

Az újévi túlevés nem cél, ahogyan a szervezet lemerítése sem. De ha egy-két estére jól éreztük magunkat, ne sajnáljuk. Előttünk áll az új esztendő, s újult erővel térhetünk vissza egészségesebb mindennapjainkba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.