Újévi túlevés – Így lesz rossz hatással a testünkre! – 1.rész

Mit tehetünk ellene?

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy ha sokat eszik, plusz kilókkal számolhat. A szervezet azonban számos más módon is reagál erre, így az újévi túlevés esetén is több negatív folyamat indul be. Lássuk, mit teszünk a testünkkel, ha nem vigyázunk!

A legtöbb ember azt gondolja, ha sokat eszik az ünnepek alatt, az teljesen rendben van. A karácsony és a szilveszter időszaka erről szól. Ez csak részben igaz – az ünneplés valóban megengedőbb az étkezés terén, de ne feledjük el, hogy a szervezet azért nehezen viseli az újévi túlevést és a hasonló túlkapásokat.

Egy nagyobb étkezés még nem probléma, nem leszünk tőle túlsúlyosak. Ám ha napokon át nem tudunk megálljt parancsolni magunknak, lehetnek gondok.

Lássuk, mit tesz az újévi túlevés szervezetünkkel. Íme az első három dolog.

1.A túl sok étel és alkoholos ital hatására több zsírt tárol a test

Amikor szeszes italt fogyasztunk, a szervezet átvált és elkezdi az éppen megivott folyadék metabolizálását, átváltoztatását. A test nem tudja hol tárolni az alkoholt, mivel ha a testben marad, mérgezővé válik, vagyis azonnal el kell égetnie. Ennek eredményeképpen a megevett malac vagy bármi egyéb teljes kalóriatartalmát zsírrá alakítja.

Ez persze akkor is megtörténik, ha túl sokat eszünk alkoholivás nélkül. Bármikor felrúgjuk a pozitív energia egyensúlyt, például az újévi túlevés miatt, a szervezet olyan fiziológiás állapotba kerül, melyben extra kalóriákat tárol. Ha nincs igény arra, hogy felesleges szénhidrátokat vagy zsírokat metabolizálja és „üzemanyagként” használja, egyszerűen elraktározza őket későbbre.

Fotó: 123rf.com

2.Az újévi túlevés nem jó irányba változtatja a testet

Ha sokat iszunk és eszünk, teljesen normális, hogy nő a súlyunk. Hogy mennyire, az attól is függ, mennyire fogtuk vissza a kalóriafogyasztást, azaz milyen mértékben rúgtuk fel az átlagos étkezés szabályait.

Érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy a szám, amit a mérlegen látunk január elsején, nagyrészben víz – ezt a test megtartja, ha sok szénhidrátot vagy nátriumot fogyasztottunk. Mindkettő vízmegtartást okoz ugyanis. Ha visszaállunk a megfelelő étkezésre, ez az állapot elmúlik. Szakértők szerint egy este senkinél nem okoz nagy súlyemelkedést – tehát így az újévi túlevés sem, amennyiben csak egy napról van szó. Baj akkor van, ha abból az estéből hét vagy hónap lesz.

3.Tönkreteszi a testmozgási rutinunkat

Nem kérdés, hogy az újévi túlevés vagy a napokig tartó mulatozás hosszabb időre kivonhat minket a forgalomból, ha edzésről, testmozgásról van szó. Minél több idő marad ki, annál jobban csúszhat az ünnep után szervezetünk, testünk regenerálódása, rutinunk visszanyerése.

Egy-egy buli, összejövetel után jelentős plusz órákat töltünk alvással, a party kipihenésével, arról nem beszélve, hogy napokig későn érhetünk haza és esélyünk sincs minőségi alvásra. Lustának, másnaposnak érezzük majd magunkat – így valóban nehéz visszaállni a rendszeres mozgásra és az egészséges mindennapokra.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.