Tudod, mi a dödölle? Megmutatjuk!

Régen teljesen hétköznapi tápláléknak számított, ma már alig fogyasztjuk, pedig finom és gyorsan elkészül.

Kizárólag túrázás után ajánljuk, mert igen laktató, fogyasztása utána nehéz lesz megmásznod a hegyeket, viszont gyorsan visszatölti az energiád egy keményebb táv után, mert pillanatok elkészíthető, olcsó és számos változata van. Este a turistaházban garantált sikered lesz vele!

A lényegileg krumpliból és lisztből készülő dödöllét az egész országban ismerik, Szabolcsban cinkének nevezik, míg Baranyában és Somogyban gánicának hívják.

A dödölle kultuszát főleg az Őrségben és Nagykanizsán igyekeznek feléleszteni, ahol évente tartanak Dödölle-fesztivált. A régen szegények eledelének is nevezett krumplis finomság remek sör-, és borkorcsolya, de pörköltökhöz, szaftos lecsókhoz is kiváló köretnek bizonyul, bár a zalaiak ezen biztos megsértődnének, hiszen ott önálló éteknek számít.

Ma egy túróval felturbózott változatát tárjuk elétek, remélhetőleg sokan elkészítitek majd magatok és kiéhezett társaitok megelégedésére.

 

 

A recept hozzávalói – 6 személyre

  • 1.2 kg hámozott burgonya
  • 2 + 1/2 teáskanál só
  • 1+1 evőkanál kacsa-, liba- vagy házi sertészsír
  • 25-30 dkg liszt
  • 4 fej vöröshagyma + 1 mokkáskanál só
  • 35 dkg lágy túró
  • 300 g tejföl
  • 1 csokor friss snidling

 


Elkészítés

A kis kockákra vágott krumplit (a májusi-júniusi újburgonya nem alkalmas a készítésére) nagyobb fazékban annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Két teáskanálnyi sóval puhára főzzük. Közben a hagymát felkockázzuk, nagyobb serpenyőben felolvasztunk 1 kanálnyi zsírt, aranysárgára dinszteljük a hagymát, enyhén megsózzuk. A főtt burgonyáról egy kisebb tálba leöntünk kb. 1.5 dl főzővizet, amit félreteszünk.

A fazék alatt takarékra állítjuk a hőt, a levében áttörjük a burgonyát. Apránként beletesszük a lisztet, fakanállal megállás nélkül erőteljesen keverjük, hozzáadjuk a maradék zsírt, közben 2 részletben beleöntjük a félretett főzővizet is, váltakozva a liszttel. Kevergetjük, oda ne égjen.

Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása. Amikor már erőteljesen pufog, elzárjuk a hőt, a masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sült hagymába, majd áthelyezzük egy sütőtálba. Túrót kanalazgatunk közé, 200 fokra melegített sütőben megpirítjuk a tetejét, de anélkül is nagyon finom. Forrón tálaljuk, apróra vágott snidlinggel meghintjük, tejfölt kanalazunk a tetejére.

Jó étvágyat!

 

Forrás: