Top 5 tipp a kávé és a fejfájás kapcsán

Segít a koffein a panaszainkon?

Amennyiben eddig úgy gondoltuk, egy csésze kávé hatékony módszer lehet fejfájás ellen, íme néhány zavaró tény. Talán még súlyosbíthatja is a tüneteinket.

Zavarbaejtő tény, hogy a koffein enyhítheti és súlyosbíthatja is a fejfájást. Az eredmény számos dologtól függ, elsősorban saját magunktól és szokásainktól. Vagyis, mielőtt nekiállunk beszerezni egy kávét vagy kólát fejfájás esetén, érdemes elolvasnunk az alábbiakat.

1.Csupán néhány esetben enyhíti a koffein a fejfájást

Nem mindig segít a fejfájáson a kávé, illetve a koffein. Ha a fájdalmat az agyban levő vérerek duzzadása okozza – a vazodilatáció néven ismert állapot –, a koffein enyhítheti a panaszt azzal, hogy az ereket összehúzza és csökkenti a duzzadást. A feszült izmokból eredő fejfájás enyhítésében is jó, ugyanis lazítja az izmokat a fej hátsó részén és a fejbőrön.

Azonban, ha túl sok kávét, koffeint iszunk, a feszült izmok még feszesebbé válhatnak, ami súlyosbítja a fejfájást.

2.Nincs mágikus dózis

Jó volna tudni, mi a „varázs-adag”, amellyel a fejfájás csökkenthető. Ám nincs olyan mennyiség, ami mindenkinek megfelelő, ugyanis a koffein személyenként másként hathat. Egyesek genetikailag érzékenyebbek rá.

Ami a kávé fogyasztását illeti, általában 1-2 csésze elég, 3-4 valószínűleg már kevésbé hat. Vagyis ha megittuk a reggeli kávénkat, egy következő nem a legjobb választás fejfájás enyhítésére.

3.Számít a koffein forrása

Koffeint fogyaszthatunk kávé, tea, csokoládé vagy üdítő formában, de érdemes odafigyelni a fajtára – az energiaitalok például túlzott fogyasztás esetén szédülést, rohamot és akár stroke-ot is okozhatnak. A szakemberek kimondottan az energiaitalok ellen vannak, mivel közülük sok tartalmaz neurostimulánst, s ez súlyosbíthatja a fejfájást. Ha fejfájósok vagyunk, egyáltalán nem tanácsos innunk. Mindent összevetve még mindig a kávé a legkedveltebb koffein-forrás. Ráadásul, ha nem cukrozzuk, még cukrot sem tartalmaz, mint az üdítők.

4.Személyenként változó, mi a legjobb fejfájás ellen

Van, aki a pihenésre és az ibuprofenre esküszik, más a hideg borogatásra. Az emberek mások és fejfájásuk sem egyforma, ezért nem lehet tudni, hogy ki hogyan reagál egy adott kezelésre. Van, aki előbb a kávéval próbálkozik, mivel az természetes megoldás, s ha nem segít, akkor vesz be gyógyszert.

Érdemes ugyanakkor kipróbálni az életmódbeli változtatásokat – vagyis, ha nem alszunk eleget, időt szánni a kellő pihenésre, elég vizet inni és mozogni.

Mielőtt gyógyszerhalmot kezdünk el alkalmazni, fontos kideríteni, nem valamilyen szokás vagy körülmény áll-e a fejfájás mögött, amelyet akár meg is lehetne szüntetni. Az alváshiány, az egészségtelen étkezés és a mozgás kerülése ugyanis mind hozzájárulhat ahhoz, hogy kiegyensúlyozatlanok és fejfájósak legyünk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.