Top 12 tipp az otthoni levegő javítására

Mivel javíthatunk a levegőnkön?

Úgy érezzük, nem teljesen tiszta vagy kellemes az otthoni levegőnk? Lehetséges, hogy nem szellőztetünk megfelelően, rosszul takarítunk, netán valami szennyezi azt.

Lássuk, hogy javíthatnánk a nap mint nap beszívott levegőn!

Nem kérdés: az otthoni levegő minősége sokat számít. Naponta ebben élünk, ezt lélegezzük be, ezért nagyon zavaró, ha valami probléma van vele. Amennyiben úgy érezzük, nem esik jól beszívni, olvassuk el az alábbi tippeket, melyek segítenek az otthoni levegő javításában.

1.Szellőztetés: szellőztessünk, amikor csak tudunk – különösen jó időben. A legtöbb házban, lakásban a fűtő- és hűtőrendszer visszakeringeti a beltéri levegőt, beleértve a port, szennyeződéseket, polleneket. Ezért is fontos a gyakori szellőztetés, hogy friss, új levegőt engedjünk be. Különösen, ha festettünk, főztünk, vagy olyan hobbit végeztünk, amelyhez kémiai anyagokat használtunk.

2.Egyszerű tisztítószerek használata: mivel a takarítószerek sokasága rendelkezik erős vegyi anyagokkal – melyek légzési problémákat is okozhatnak, sőt asztmát vagy allergiát is -, célszerűbb kerülni az illékony szerves vegyületeket tartalmazó termékeket. Sőt: használjunk inkább saját tisztítószereket, sima szappan, víz, ecet és szódabikarbóna alkalmazásával.

3.Szobanövények: szépen mutatnak beltérben, s nagy előnyük, hogy növelik az oxigén-szintet, s segítenek megszabadulni a szén-dioxidtól, s megtisztítani a levegőt a kémiai anyagoktól. Kiemelkedő a fikusz, a borostyán, a pálmák az otthoni levegő javításában.

4.Ellenőrizzük a hűtő- és fűtő rendszert: a piszkos szűrők bizony okozhatnak gondot az otthoni levegőre nézve– akadályozzák a levegő szabad áramlását, ráadásul megtelepedhet bennük a penész is. Minden 3 hónapban érdemes a szűrőt cserélni vagy tisztítani és megnézni, jól illeszkedik-e. Asztma, allergia, háziállatok, nagy család esetén havi egyszer sem árt ellenőrizni. Szakembert is hívhatunk, hogy ellássa ezt a feladatot.

5.Fürdőszoba tisztasága: ha van penész a lakásban, akkor annak spórái az orrba és akár a tüdőbe is bejutnak – mindez allergiához, köhögéshez, tüsszögéshez vezet. Mivel a gomba nedves helyeken szeret, fontos a fürdőt megfelelően szárazan tartani. Nyissunk ablakot vagy kapcsoljuk be a ventillátort, ha gőz gyűlt össze zuhanyzás után, a nedves törölközőket pedig felakasztva szárítsuk. Ha a kádra vagy más helyekre is jellemző a penészedés, gyakrabban takarítsunk.

6.Légtisztítók: sajnos, még a kellemes illatok is gondot okozhatnak az otthoni levegőben. Egyes termékekben ugyanis illékony szerves vegyületek vannak, melyek irritálhatják az orrot, a torkot. Még bizonyos szépség- és egészségügyi termékek is tartalmazzák ezeket.

7.Gyümölcsök és zöldségek: nem a fogyasztásukkal van a baj – ha túl hosszú ideig tartogatjuk őket, penész képződhet rajtuk. Ellenőrizzük gyakran őket, s ha valamelyik romlott, azt dobjuk ki. Tárolás előtt ne mossuk meg a gyümölcsöket, ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljanak – csak evés előtt.

Az ételmaradékokkal hasonló a helyzet: mindig légmentesen zárható dobozban tároljuk őket, s ha kidobtunk valamit a szemetesbe, győződjünk meg róla, hogy jól záródik a teteje.

8.Takarítsunk fel a rovarok után: ha vannak rovarok a lakásban, vagy már elpusztultak, akkor is hagynak maguk után nyomot: lebomló testük részei a levegőbe kerülnek, s akár a szőnyegbe, ágyneműbe is eljutnak. Mindez nemcsak rontja az otthoni levegőt, asztmarohamokat és allergiás reakciókat is okozhat.  Az irtóspray helyett egyébként sokkal jobb csalétket használni.

9.Szivárgások: ezek mindenütt előfordulhatnak, a mosdónál, vécénél, mosogatógépnél, hűtőszekrénynél, de még a tetőből is. Az így felgyűlt víz szintén penészedéshez, rovarokhoz vezethet, ezért fontos megszüntetni a problémát, amilyen hamar csak lehet.

10.Háziállatok: az állatszőr gondot okozhat, ezért célszerűbb nem beengedni a hálóba kedvenceinket. Ha nem vagyunk az ötlet hívei, fürdessük őket gyakran és azokon a helyeken, ahol sok időt töltünk, porszívózzunk, amilyen sűrűn lehet.

11.Párnák, szőnyegek, takarók: ezekben a berendezési tárgyakban sajnos bőven meggyűlhet a por, penész, poratka, mely az otthoni levegőt rosszabbá teheti. A párnákat levehető huzattal borítsuk és mossuk ki gyakran, rázzuk ki a takarókat, vagy porszívózzuk, ahogyan a szőnyeget.

12.Bútorok: az allergének, a por, a pollenek szempontjából célszerűbb bőr vagy műanyag borítású garnitúrát használni – a kárpit könnyen begyűjti az ártalmas anyagokat. Előbbieket ráadásul rendszeresen tisztítani is egyszerűbb.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.