Több száz káros anyag szennyezheti az irodai levegőt

Kevesen tudják, hogy az iskolákban, a munkahelyeken és a bevásárlóközpontokban is több száz, egészségünkre káros anyagot lélegzünk be nap-mint-nap, melyek koncentrációja akár sokszorosan meghaladhatja az ablakon kívüli mértéket. Az Adj teret a tiszta levegőnek országos kampány a benti légszennyezés veszélyeire hívja fel a lakosság figyelmét.

Fotó: 123rf.com

A különböző közintézményekben, mint pl. az iskolákban, vagy a kórházakban is komoly problémát jelenthet a benti légszennyezés. Több épületben például ragasztott műanyagpadlók vannak, melyekből káros szerves vegyületek kerülnek az osztály, vagy a kórterem levegőjébe, légúti irritációt és az immunrendszer gyengülését okozva. Az iskolákban egy hosszú tanítási napon a tanterem gyorsan megtelik az elhasználódott levegővel, ami fáradtságot és a koncentrációs képesség csökkenését okozza. Sajnos a szellőztetés sem jelent mindig megoldást, hiszen ezek az intézmények többnyire forgalmas utak mentén épültek, így nagy mennyiségű szmog juthat be az épületbe.

legszennyezettseg

A modern irodaházakban általában nagyobb, nyitott terekben dolgozunk, melyek szellőztetése központilag szabályozott és a folyamatba nagyon kicsi a beleszólásunk, ráadásul kollégáinkhoz is alkalmazkodnunk kell. Gyakran előfordul, hogy a szellőzőberendezés nincsen megfelelően telepítve vagy üzemeltetve, így például könnyen beszivároghat a szomszéd kémény füstje az irodatérbe, vagy a mélygarázsokban lévő kipufogógázok a bevásárlóközpontok eladóterébe. Emellett az irodában számos műszaki cikk vesz minket körül, melyek veszélyes égésgátló vegyszereket és műanyaglágyító anyagokat tartalmaznak, a fénymásolókból, nyomtatókból pedig szintén káros ózon jut a levegőbe.

 

Az egészségtelen irodai levegő több negatív élettani hatást és tünetegyüttest eredményezhet, mint például a torok kiszáradása, a köhögés, a fejfájás, a szemszárazság, a kötőhártya-gyulladás, a fáradékonyság, továbbá az allergia, az asztma vagy egyéb légúti betegségek.

 

A bevásárlóközpontok boltjaiban sorakozó új ruhák, cipők, stb. gyártásuk során  égésgátlókkal, valamint tisztító- és festékanyagokkal kezelik, emellett a plázák egész területére jellemző parfümfelhő is veszélyes: ezek az anyagok önmagukban is irritálók, ráadásul a hamis komfort képzetét kelthetik, mivel elfedik a fáradt, elhasznált levegő „szagát.”

 

“Méréseink alapján, nagy forgalmú napokon az egészségügyi határértéket meghaladó volt a légszennyezés a plázák garázs szintjein. Ilyenkor az égéstermékek, pl. kénvegyületek, nitrogén-oxidok, kisméretű részecskék, szén-monoxid és szén-dioxid is a beltéri levegőbe kerülhetnek.” – Árulta el Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

Modern technológiával a benti légszennyezés ellen

 

Az egészségtelen beltéri levegő okozta kockázat megelőzésére a munkáltatónak és a közintézmények vezetőinek is gondolnia kell, mert hosszú távon komoly betegségekhez, hiányzásokhoz, munkáltatói szempontból plusz kiadásokhoz vezethetnek.

Szerencsére léteznek kifinomult megoldások a levegő tisztítására, például a  modern klímaberendezések, amelyek nemcsak hűtenek és fűtenek, de bizonyos modellek a nanotechnológiának köszönhetően semlegesítik a levegőben lévő káros részecskéket és a kellemetlen szagokat. Emellett a bútorok, ruhák szöveteiben megbúvó baktériumokat, vírusokat, penészgombákat is elpusztítják.

Fotó: 123rf.com

Az új generációs klímák egyes típusai finom nano méretű részecskéket bocsátanak ki a levegőbe, melyek a káros elemeket elérve, azok szerkezetét átalakítva elvonják belőlük a hidrogént és vízrészecskékké alakítják azokat.

 

A közintézmények és az irodaházak vezetőinek kötelessége lenne gondoskodni a megfelelő levegőminőségről is, hiszen időnk nagy részét az iskolában vagy a munkahelyünkön töltjük és nem mindegy, hogy ott milyen levegőt lélegzünk be.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.