Téli ételek – Mivel tápláljuk ilyenkor a szervezetet? – 1.rész

A hideg hónapok megterhelik testünket. Friss, helyben termelt élelmiszerekhez kevésbé juthatunk hozzá. Célszerű olyasmit fogyasztani, amiben magas a fehérjetartalom.

Szerencsére, így is ízletes, szezonális téli ételek között válogathatunk, csak tudnunk kell, mit válasszunk!

A téli hidegben általában meleg, sűrű, tartalmas ételeket kíván a szervezet. Ha azonban mindig engednénk a csábításnak, számos szükségtelen kalóriát is befalnánk. Érdemes körülnézni azon szezonális étkek között, amelyek ilyenkor esnek a legjobban, mégis feltöltenek bennünket és az ízük is kedvünkre való.

Tény: a tél az egyik leginkább kihívást jelentő időszak, ha friss, helyben termesztett élelmiszert keresünk. Amit a boltban találunk, többnyire több száz kilométerről érkezett. S noha van, ami változatos klímában is nő, kertünk jellemzően nem termel elegendő élelmiszert ezekben a hideg napokban.

A téli, szezonális ételek több tervezést igényelnek. Olyasmit kell készítenünk, ami tartósítható, eláll a fagyasztóban, s persze nem árt, ha tele van a kamra ebben az időszakban. Nagy mennyiséget raktározhatunk el számos hónapra élelmiszerekből, ha megfelelően tároljuk őket.

A téli ételeket, ahogyan magát a lelassulást jelentő hideg időszakot is, az egyszerűség jellemzi. Az étrend is „egyszerűsített”, beleértve a kiadós, egészséges zöldséges és húsos pörkölteket. Minél inkább hagyatkozunk a gyökérzöldségekre, savanyúságokra, elrakott kerti veteményekre, annál többet ehetünk az év folyamán belőlük, anélkül, hogy messzi földről vásárolnánk.

Lássuk közelebbről is a téli ételeket – az évszak-barát paletta csordultig tele van tápláló és ízletes tippekkel.

kukorica leves

Receptek a télre

Ami a tél korai heteit illeti, általában úgy érezzük magunkat, mintha egy véget nem érő étel-ünnepen lennénk: egymást érik az partik és lakomák. Pörkölt dió, mogyoró, cukrozott sütőtök, egzotikus gombák és ellenállhatatlan édességek csábítanak bennünket a falatozásra.

Januárra azonban mindenki telítődik. Ilyenkor jön el a tipikus téli ételek ideje – kellemes, meleg levesek, a pörköltek, húsok, sült és pirított zöldségek ideje.  A levesek és szószok, mártások akár mindennap jelen lehetnek a konyhában, nem beszélve arról, hogy remek illatokkal töltik meg otthonunkat.

Kerüljön elő a kamrából és a fagyasztóból, amit ügyesen felhasználhatunk a téli ételekhez: a nyári pesto, bogyós gyümölcsök, ecetes cékla és a bab. Elegendő ízesítéssel, fűszerezéssel szolgálnak a télies „komfort” menükhöz.

Az egyszerű, kellemes, sőt édeskés ízek hozzájárulnak ahhoz, hogy átmelegedjünk, jobban érezzük magunkat ezekben a rövid, ám hideg napokban s az elménk is megnyugodjon.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.