Szívférgesség kisokos – 6 lépés, hogy megelőzzük a halálos kórt

Aki már sokat tud a kutyákat veszélyeztető szívférgességről, annak is hasznos lesz egy kisokos, amelyben összefoglaljuk a legfontosabb teendőket a betegséggel, és a megelőzéssel kapcsolatban.

 1. Ha fáradékonyságot, állóképesség-romlást, köhögést, légyszomjat észlelsz kutyusodon, azonnal fordulj orvoshoz, mert ezek a betegség kezdeti tünetei. Ha nem kezelik, halálos is lehet a kór.
 2. Egyetlen szúnyogcsípés rémálommá teheti a kutyád életét. A kétlépcsős védekezés plusz a rendszeres, éves szűrés a megoldás kulcsa.
 3. A repellens szerek használata távol tartja a fertőzött szúnyogokat a kutyáktól és magát a csípést gátolja meg. Ezeket célszerű már a szúnyogszezon kezdete előtt egy hónappal elkezdeni használni.
 4. Állatorvossal történő konzultáció után a szívféreg-lárva elleni megelőző kezelés is javasolt, persze csak akkor, ha a kutya szívférgesség tesztje negatív.
 5.   Évente legalább egyszer vigyük el kedvencünket szűrővizsgálatra! Ma már vannak egészen egyszerű, de összetettebb és egyben megbízhatóbb tesztek is. Ehhez mérten az áruk is változik: néhány ezer forinttól akár néhány tízezer forintig is terjed.
 6. A szívférgességgel diagnosztizált kutyákat sajnos csak kórházi körülmények között lehet kezelni. Gyógyszerrel, ami elpusztítja az akár 30 cm-es férgeket is, illetve műtéttel. A beavatkozás az orvosok szerint igen kockázatos: katéterrel mechanikusan távolítják el a probléma forrását, a szívférgeket.

További információk:

http://www.felelosallattartas.hu/

https://www.youtube.com/watch?v=i8urttqrlgQ

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. thomasso

  Nem kicsit túllihegett, pénzlehúzás ez a szívférgesség biznisz. Beetetik, beijesztik a tartókat, aztán jó pénzért vizsgálják a semmit és a legtöbb állatorvos ingyenélő, mert számlát sem ad! Talán először kötelezni kellene az állatorvosokat a számlaadásra – vagyis azonnali praxismegvonással büntetni, ha nem ad akár csak egy alkalommal is, aztán jöhetnének az ilyen megfizetett hirdetések, amelyek csak az állatorvosok felé terelik a kutyatartókat mert félelmet keltenek bennük! 20 éve senki sem foglalkozott a “szívférgességgel”… talán mert nem is létezett!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.