Retek – Fiatalít és felkelti a vágyat

Nagyon régi és nagyon hasznos növényünk a retek – talán nem is hinnénk, mennyi mindenre jó ez a szendvicsbe rakva igen ízletes zöldség.

Már az ókorban is ismerték, termesztették és előszeretettel fogyasztották a retket, ezt az üdítő színű, hívogatóan piros zöldséget – különösen a téli időszakban jó vitaminpótló, tavasszal pedig a tavaszi fáradtság elűzésére. De segíti az emésztést, fiatalít, és még a vágyat is fokozza!

Talán kevesen tudják, hogy a retek nemcsak nagyon kedvelt zöldség, de értékes gyógynövény is. A keresztesvirágúak családjába tartozik, több fajtáját ismerjük és szeretjük. Észak-Kínában és a Közel-Keleti országaiban termesztették eredetileg, majd később Európában is meghonosodott. Évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt például.

Népiesen kerti vagy répareteknek nevezik. Csípős íze, illata illóolajnak köszönhető, mely a hagymával rokon. A legkorábban termő fajta a hónapos retek. Utána a nyári, nagyobb gumójú, majd az őszi-téli, nagygumójú és tárolásra is alkalmas fajták következnek. Van piros, fekete, bíborszínű is, és ne hagyjuk ki a fehér, hosszúkás jégcsapretket sem.

 

Retek, a gyógyító vitaminbomba

Remek vitaminforrás ez az üdítően piros zöldség. Kiváló ásványianyag-forrás. Emiatt igen hasznos a szervezetünkre nézve. Sok benne a kálium, de kevés a nátrium – ez fontos, mert a kálium-nátrium arány a keringési betegségek kialakulásában szerepet játszik.  Ha megváltozik e két ásványi anyag aránya, az lehet oka a magas vérnyomásnak.

Az arány helyreállítását biztosítjuk, ha eszünk retket, de ne sózzuk meg nagyon! A fogyókúrázók kedvence lehet, hiszen magas a rost- és alacsony energiatartalma miatt bátran fogyaszthatják. Ne hámozzuk meg azonban a fekete retek külső bőrét, mert értékes hatóanyagokat vesztünk el.

fekete retek

A retek a C-vitaminon kívül  A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok nyomelemet is tartalmaz. A megfázás és a cseppfertőzések megelőzhetők vele, hiszen mustárolaj-glikozidjai miatt antibakteriális és gombaölő hatású. A máj méregtelenítését is segíti. Serkenti az epekiválasztást. Vizelethajtó, vesetisztító, de étvágygerjesztő hatású is.

Régen gyógyszerként használták. A szervezet ellenálló képességét erősíti. Szerepet játszik a csontok, a fogak, fogíny egészségének megőrzésében, de a bőrt is szépíti – régebben a sózott retek nedvét szeplők ellen alkalmazták. Ahogyan a köhögés, rekedtség ellen is bevetették – kivájták a közepét, majd cukrot raktak bele.

retek

Miután a retek nedvet eresztett, a masszát szamárköhögés ellen adták a gyermekeknek, naponta többször, egy-egy kávéskanállal. A népi orvoslás a köszvény, az ízületi gyulladás és reuma esetén is alkalmazta a retket, de virágpor-allergiákra ugyancsak használta.

A retket elsősorban nyersen fogyasztják, sokan sózva eszik, felvágottal együtt, vajas- vagy zsíros kenyérre téve. Ismert saláta-alkotórész, de az ételek díszítésében is verhetetlen.

Retket a felszökkenő vágyért

A retket az ókorban is ismerték – az egyiptomi rabszolgák minden nap ettek belőle, a középkorban pedig a férfias, harcias Mars isten növényének tartották. A nemi vágy serkentőjeként emlegették. Az ógermán mitológia szerint a germán törzsek tavasszal ünnepelték Thor istent, feltételezhetően korábban az ő szent növénye volt a retek. A mitológiában az áll, hogy Thor igen hirtelenharagú, ugyanakkor nagyon termékeny istenség volt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.