Reggelire – Francia zöldséges pite

Az ízek szerelmeseinek kedvezünk mai reggeli receptünkkel. Vigyázat! Öveket becsatolni. Francia gasztro túra indul.

Hozzávalók 4 főre

A tésztához:

25 dkg liszt
1 teáskanál só
17 dkg vaj
3 dkg kéksajt

Pissaladiére Nicoise (feltéthez):

90 dkg vöröshagyma
1 közepes db piros kaliforniai paprika
4 teáskanál kapribogyó
5 dkg olajbogyó
1,5 teáskanál kakukkfű
1,5 teáskanál rozmaring
1 csokor bazsalikom
4 ek olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet
0,5 teáskanál fekete bors
8 dkg kéksajt
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

vega pite

Először az omlós tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, a vajat előzetesen szobahőmérsékleten puhítjuk. Lisztet átszitáljuk, kevés sajttal kis pikantériát adunk a tésztának, majd hűtőbe tesszük pihenni legalább egy órára.

Ezalatt elkészítjük a hagymás feltétet: apróra vágjuk a vöröshagymát, és a fűszerekkel (borsot kivéve) és nagyon alacsony hőmérsékleten főzzük legalább negyven percen keresztül lefedve. Kicsit oda fog kapni, de semmi ok a pánikra, sőt, ne hagyjunk az edény alján a megbarnult hagymadarabkákat. Ezalatt jó 15 percig elősütjük a tésztát a sütőben.

Ha a hagyma már szép színt kapott, akkor lehúzzuk a tűzről, és meglocsoljuk a balzsamecettel, meghintjük borssal, és beledobáljuk az apróra kockázott paprikát. Visszatesszük a tűzre, és pár percig pirítjuk.
Mehet a félig sült tésztára a hagymás keverék, rá a felaprított kapri- és olívabogyó, valamint a kéksajt, amit egyszerűen csak morzsoljunk rá a pite tetejére. Kevés olívaolajjal meglocsolhatjuk a pite tetejét, és 160 fokon jó 20 perc alatt süssük készre.

Meg kell várni, amíg a pite teljesen kihűl! Egyrészt ekkor már tényleg szeletelhető, másrészt az íze langyosan bontakozik ki igazán. Friss saláta is tálalható mellé.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés

Forrás: