Rebarbara a gyomornak

A rebarbara levélnyeleit ősidők óta gyógynövényként használják. A gyomorra és az emésztésre gyakorol hatást.

A rebarbara eredete

Nagy, háromszög formájú leveleiről ismert a rebarbara, melynek színe lehet zöldes, de egészen vörös is. A keserűfélék családjába tartozik, egy- és többéves faja is létezik. Terjedelmes bokorrá nő – van, aki dísznövényként használja.

A rebarbara a napos helyeket szereti és a hűvösebb éghajlatot, de hazánkban is termesztik, a mérsékelt égöv alatt mindenütt megél. Használjuk ételekhez, ám hashajtó hatásáról is híres.

Közép-Ázsiában közel negyven rebarbara-faj létezik, elsősorban Kína egyes részein, hegyvidéken él. Európában az 1700-as évektől terjedt el. A rebarbara számos fajtáját termesztik gyógynövényként és emberi fogyasztásra is. Levelei mérgezők, ezért a levélnyeleket használják fanyar ízük miatt.

Rebarbara

A természetes gyógymódok azonban régóta ismerik jótékony hatásait: a növény föld alatti részét, gyökértörzsét hasznosítják.

Gyógyászati célokra már az i.e. 27. században alkalmazták, egy ősi kínai füveskönyv is említést tesz róla, mint sárga gyökérről. Általában a 6-8 éves rebarbara növények gyökértörzsét gyűjtik. A rebarbara gyökerében antrakinon glikozid keverék van, azaz reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok.

Tartalmaz diantron glikozidokat, cserzőanyagokat és flavonoidokat is. A gyökér elsősorban a gyomorra, az emésztésre gyakorol hatást. A természetes gyógymódok étvágyjavítóként, de hashajtóként is alkalmazzák. Kezelhető vele a gyomor-bélhurut, az emésztési zavarok, gyomorerősítő hatása ismert. Remek hashajtó, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk.

rebarbara

Nemcsak a gyomorproblémákra alkalmazható: fogíny– és szájnyálkahártya gyulladása esetén is bevethető. Csillapítja a fájdalmat és összehúzó hatással bír – utóbbi hatása kis mennyiségben érvényesül. Alkoholos kivonatát alkalmazzák a panaszok enyhítésére.

Több formában kapható, por, pép, tinktúra és szirup is készül belőle. A péppel az aranyeret szokás kezelni. Tea készíthető a felaprított rebarbarából. A gyökértörzset aprítjuk össze, majd ráöntjük a forrásban levő vizet. Negyed órát állni hagyjuk, ezt követően fogyasztható.

Egy csészényi teához fél teáskanál aprított növény szükséges. Nyolc-tizenkét órán belül fejti ki hatását. A kúrát két hétnél hosszabb ideig ne végezzünk! A  növény szárát is felhasználhatjuk: gyümölcslevekhez, süteményekhez és levesekhez is jó. Főzni azonban tilos! Oxálsavban gazdag ugyanis.

Ha akut bélgyulladással, bélelzáródással, bélszűkülettel küzdünk, nem szabad fogyasztani, és ne adjuk 12 évesnél fiatalabb gyermeknek sem. Nem fogyaszthatják terhes anyák, szoptatás ideje alatt szintén tilos a rebarbara használata.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.