Rágcsák az asztalon: tányér helyett papírzacskó

Nyáron, a nagy hőségben gyakrabban kerülnek a nehéz ételek helyett apró, könnyű, ízletes falatkák az asztalra. De miben kínáljuk őket? Tányér helyett használhatunk például egyedi papírzacskót.

Momwithfive, tányér helyett zacskó

Nyári hőség! Hurrá? Őszintén bevallom, hogy a személyiségemből és ötgyerekes létemből fakadóan meglehetősen ambivalens módon viszonyulok a legmelegebb évszakhoz. Egyrészt nagyon örülök, hogy a gyerekeim felszabadulnak az iskolai nyomás alól, végre sokat lehetünk együtt, játszhatunk, lustálkodhatunk, közös élményeket szerezhetünk. Másfelől viszont parázok is egy kicsit, mert maradandó élményekkel megtölteni a szünidő tíz-tizenegy hetét nem egyszerű feladat, viszont drága.

Ezzel már át is léptünk a negatívumok oldalára, amelyet tovább erősít, hogy személy szerint én nagyon nem bírom a hőséget, napallergiám van és a strand se hoz lázba, így tehát nekem nem tud igazi, felejthetetlen – maradandóval annál inkább, kiütések formájában – élménnyel szolgálni a nyár, de legalább a gyerekeim élvezik.

Van azonban még egy apróság, amelyet feltétlenül meg kell említenem a pozitívumok között, mert olyan dologról van szó, amely még az én jéghideg szívemet is megmelengeti. Mire gondolok?

A nyár beköszöntével a lakásunk hirtelen 7 négyzetméterrel nagyobb lesz és nekem is kevesebb erőfeszítésembe kerül a kamaszaimat rávenni arra, hogy legalább fél órára dugják ki az orrukat a szobájukból, mert némi napsütésre és friss levegőre napi szinten szükségük van legalább az egészségük érdekében. Hogy lehetséges ez?

Van egy erkélyünk. Kicsi, de a mienk. Ahogy beköszönt a tavaszi/nyári időszak, kitárom a konyhából nyíló erkélyajtót és kitelepítem magamat és a családomat a virágok és fűszernövények árnyékába, amikor csak alkalom kínálkozik rá. De nemcsak játszunk, ejtőzünk e mini oázisban, hanem amikor csak lehet, ott is étkezünk. De a tízórait és az uzsonnát biztosan ott fogyasztjuk el, na meg az esti fröccsöt.

Gyümölcs- és zöldségszeletek, sós falatkák, müzliszelet, házi tortilla, apróra szelt quiche, pici pogácsák, különféle magvas rágcsák kerülnek ilyenkor leggyakrabban terítékre. Csak ne kellene annyi tányért mosogatni egy-egy ilyen alkalom után! De hát nem is kell, ha nem tányérokon szolgáljuk fel a finomságokat, hanem praktikus papírzacskókban nyomjuk a gyerekek kezébe, amelyeket ráadásul egyedileg díszíthetünk is, így senki nem téveszti össze a saját adagját a máséval. Ha csak direkt nem ez a célja…

Egyedi papírzacskó egyszerűen

Momwithfive, tányér helyett zacskó

Hozzávalók

  • barna kraft papír (60-80 grammos)
  • olló
  • kerek vagy szögletes vignetta, filctoll, nyomda

Elkészítés

  • vágjunk 25×25 cm-es négyzeteket a barna kraft papírból
  • a képek szerint hajtogassuk meg őket
  • a vignettákat díszítsük kedvünk szerint filctollal/nyomdával és ha elkészültünk velük, akkor ragasszuk a papírzacskónk elejére, hogy összetartsák a hajtogatást

Momwithfive, tányér helyett zacskó

Momwithfive, tányér helyett zacskó

Tipp

  • gyerekzsúrban, ha a vendégek nevével feliratozzuk a papírzacskókat, akkor mindenkinek mindenből lesz saját adagja, ráadásul a buli végén a gyerekek a zacskóban könnyűszerrel magukkal is vihetik a maradékot, ha úgy adódik
  • utazáskor is jó hasznát vehetjük a zacskóknak, ha nem akarunk megállni egy-egy falatozás idejére (előre lehet adagolni az apró falatokat, a morzsálásra sincs gond és az étel elfogyasztása után sem probléma a tárolása, mert csak ki kell dobni a szemétbe)
  • a focivébé idejére ideális tartója a különböző sör- és borkorcsolyáknak
  • ha szalvétával béleljük ki, akkor a kéztörlő is azonnal kéznél van

Momwithfive, tányér helyett zacskó

Momwithfive, tányér helyett zacskó

Forrás: Mom with Five