Nyári szemápolás – Mire figyeljünk a meleg időben?

Az UV-fény ellen mindig védekeznünk kell

A szemet nemcsak napszemüveggel szükséges védeni a meleg időben. Azokban a hónapokban, amikor a hőség nem ritka, fokozottan fontos a megfelelő nyári szemápolás is.

Az emberek többsége szereti a nyári időjárást, a vidám, kellemes napsütést – ám tény, hogy a túlzott meleg, a hőség olykor kedvünket szegheti, s testünkre is megvannak a hatásai, melyek nem mindig kedvezőek.

Foto:123rf.com

Ebben az időszakban nemcsak arra fontos ügyelnünk, hogy ne égjünk le a napon – a nyári szemápolás is fokozott figyelmet igényel. Lássuk, hogyan.

1.Óvjuk a szemet a nyári napsugarak ellen

Bárhová megyünk is nyáron, a napszemüveg ma már nem hiányozhat a táskánkból – de a legtöbb esetben viselnünk kell. Ha megfelelő minőségűt veszünk, hatékonyan blokkolja az UVA- és UVB sugarakat. A szem védelme az UV-sugarakkal szemben rendkívül fontos, mivel megelőzi a szürkehályog kialakulását és a retina-öregedéssel összefüggő betegségeket is.

Ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak, az okozhatja a legnagyobb problémát, amit a legjobban vártunk. Vagyis a napsugárzás.

Így károsíthatja szemünket a napsugárzás

Ha nem vagyunk biztosak abban, milyen napszemüveg a megfelelő, érdemes optikában válogatni, ahol szakértő segítséget is kaphatunk.

2.Hasznosak a polarizált lencsék

A nyári szemápolás érdekében érdemes polarizált lencsével ellátott napszemüveget hordani. Ezek a típusok árnyékolhatják az érzékeny szemeket: hajlítják és átirányítják a fényt, hogy csökkentsék a tükröződést.

Meglepő lehet, de jelentős mennyiségű tükröződés és UV-fénynek való kitettség származik abból, ha a fény visszaverődik egyes felületekről – például vízfelületről vagy járdáról.

Foto:123rf.com

3.Keressük az árnyékot

Forduljunk orvoshoz vagy optikushoz, hogy biztosak legyünk abban, melyik lencse felel meg a legjobban nekünk a szabadtéri tevékenységekhez. A szürke árnyalat például különösen a vezetésben hasznos, mivel ez kínálja a legjobb színfelismerést.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.