Növényvédőszer miatt problémás a kelkáposzta?

Zöldségek és gyümölcsök a „piszkos 12”-ben

A humorosan Piszkos Tizenkettőnek nevezett lista a legtöbb növényvédőszer-maradékot tartalmazó gyümölcsöt és zöldséget tartalmazza. Sajnos, a kelkáposzta a harmadik rajta – annak ellenére, hogy most is szuperételnek számít.

Miközben igazi szuperételnek minősül, a legújabb vizsgálatok szerint sajnos a legpiszkosabb zöldségek és gyümölcsök listáján is előkelő helyet foglal el a kelkáposzta – áll e Környezeti Munkacsoport (Environmental Working Group – EWG) nonprofit szervezet jelentésében, mely az emberek és a környezet egészségét tartja szem előtt. Minden évben készít jelentést a leginkább növényvédőszeres gyümölcsökről és zöldségekről, 2004 óta.

Ebben az évben a kelkáposzta minták több mint 92 százalékán találtak kettő vagy ennél több peszticid-maradékot – egyetlen mintában pedig több mint 18 különféle szer maradványát lehetett felfedezni – írta az EWG.

A leginkább azonosított peszticid, melyet a minták 60 százalékán megtaláltak, a Dachtal volt, avagy DCPA – ezt az anyagot Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) az emberekre nézve potenciálisan rákkeltőnek találta, az állatkísérletek alapján.

Az EWG kutatói elemezték az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának vizsgálati adatait, s kiderült: a kelkáposzta már 10 éve nem volt tesztelve – emelte ki Nneka Leiba, az MPH igazgatója, az EWG egészségtudományi igazgatója és a jelentés társszerzője. Mint mondta, a kelkáposzta mintákban talált peszticidek százalékos aránya 76 százalékról 98 százalékra nőtt, ami igen komoly növekedésnek számít 2007 és 2017 között. Az egyetlen mintán lévő maradékanyagok átlagos száma kettőről ötre emelkedett.

A kutató hangsúlyozta: a jelentés természetesen nem akadályozhatja meg az embereket abban, hogy egyenek gyümölcsöt és zöldséget – de azt ajánlják mindenkinek, hogy inkább organikusat vásároljanak. A zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása ugyanis sajnos nem sokat használ a növényvédőszer-maradékok tekintetében.

Más szakemberek, akik a jelentést áttekintették, megjegyzik: az élelmiszereken talált növényvédőszer-maradványok nem elég nagy mennyiségűek ahhoz, hogy egészségügyi veszélyt jelentenének.

Tájékozódásképpen egyébként a „piszkos 12-be” a kelkáposzta mellett az alábbi zöldségek és gyümölcsök kerültek: eper, spenót, nektarin, alma, szőlő, barack, cseresznye, körte, zeller, paradicsom és burgonya.

Összehasonlításképpen, a 15 legtisztább zöldségnek és gyümölcsnek 2019-ben az alábbiakat találta a szervezet: avokádó, édes kukorica, ananász, fagyasztott édes borsó, hagyma, papaya, padlizsán, spárga, kivi, káposzta, karfiol, brokkoli, sárgadinnye, gomba és mézharmat dinnye.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.