Nem lesz a jövőben hagyományos tabletta?

A 3D gyógyszergyártási lehetőség mindenkinek személyre szabott tablettákat ígér.

A Kelet-angliai Egyetem (UEA) és a Loughborough Egyetem csapata fejlesztette ki ezt a megközelítést, amelynek köszönhetően az adott személynek pontosan annyi hatóanyag vihető be a szervezetébe, amennyire szüksége van.

Tudtad-e? A testünkben működő „laboratóriumban” bizony érdekes hatások – kölcsönhatások zajlanak… Azt, hogy különböző gyógyszerek egymással reakcióba léphetnek, erősíthetik vagy gyengíthetik eredetileg kívánt hatásukat – eddig is tudtuk…

Mit mivel?-Élelmiszerek és gyógyszerek

A kutatás vezetője, Sheng Qi, az UEA Gyógyszerészeti Karának oktatója a The Engineernek elmondta:

„A személyre szabott tablettákhoz modern technológiára van szükség, hogy az adott betegnek a megfelelő dózist lehessen beadni, maximális hatékonysággal és mellékhatások nélkül.”

Az ilyen kezelési megközelítések különösen előnyösek lehetnek az idős betegek számára, akiknek gyakran sokféle gyógyszert kell szedniük naponta, valamint a rákban, a mentális betegségben vagy a gyulladásos betegségben szenvedőknek – tette még hozzá.

Fotó: 123rf.com

A gyógyszeripari 3D nyomtatással kapcsolatos kutatások az elmúlt öt évben gyorsan fejlődtek. A kutatatócsoport munkája megalapozta a személyre szabott gyógyszer előállításához szükséges technológiát és a porózus szilárd gyógyszerformák igény szerinti előállítását.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nem ráz meg a hír!!
  Eddig sem használtam semmiféle pirulát,ezután sincs szándékomban…
  Így kerek és gömbölyű….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.