Napozás kánikulában – Vigyázat bőrrák!

A nyári kánikulai napokban százezrek hagyják figyelmen kívül a már közhelynek számító figyelmeztetést: 11 és 15 óra között ne menjünk napra!

Az UV sugárzás jelentős mértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét, amely a gén-állomány károsítása révén alakul ki. Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak Magyarországon. 

A nyári napégéseket el kell kerülnünk. Az ilyenkor elszenvedett UV sugárzás ugyanis hozzájárulhat azoknak a génhibáknak a kialakulásához, amelyek tulajdonképpen a

ot okozzák. Az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét, amely a gén-állomány károsítása révén alakul ki. Közel 500 gént ismerünk, amelyek rákos megbetegedések kialakulásáért felelősek.

nap

Ezért egy speciális jelátviteli molekula meghibásodása is okolható: ha egy ilyen fehérje „bekapcsolva marad”, az kóros szignálokat közvetít a sejtmagba, ami az osztódás-differenciálódás szabályozását eltéríti.

Ugyanígy az esetek egy részében bizonyos jelátviteli „fékek” kiiktatása révén a funkció elvesztése okoz daganatot. Az előrehaladott rákos megbetegedések gyógyításában  új megoldást jelent a célzott kezelés, amely során molekuláris diagnosztikával megállapításra kerülhet, hogy melyik gén okozza a megbetegedést, így a gén által kódolt fehérjét gyógyszeres úton lehet blokkolni, elősegítve a gyógyulást.

A dr. Schwab Richárd és dr. Peták István vezetésével létrehozott molekuláris kutatóközpont munkáját nemzetközi szakmai sikerek övezik. „Az orvosi statisztikák azt mutatják, hogy délen, ahol az emberek születésüktől fogva fokozottabb napsütésnek vannak kitéve, ritkább a melanomás megbetegedés. A legveszélyeztetettebbek az északiak, akik jellemzően szeplős, fehér, esetenként még gyulladásra is hajlamos bőrtípussal rendelkeznek. Számukra egy tengerparti nyaralás különösen nagy rizikófaktort jelent.

nap

Mi magyarok, közepesen veszélyeztetettek vagyunk, de megfelelő életmód mellett jó eséllyel elkerülhetjük a melanomás megbetegedést. Praktikus tanács, hogy akkor menjünk a napra, amikor az árnyékunk hosszabb, mint a testmagasságunk”- hangsúlyozzák a szakemberek.

Forrás: KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ, információ: Napidoktor.hu

Forrás: