Műanyag flakonból villanykörte? Megmutatjuk!

Csak vízre, fehérítőre és üres műanyag flakonokra van szüksége Alfredo Mosernek ahhoz, hogy olcsó és környezetkímélő lámpákat készítsen, no meg napfényre.

A brazil mérnök a fejlődő országok fényhiányát szerette volna orvosolni találmányával: sok település ugyanis olyan szegény, hogy a lakói álmodni sem mernek elektromos áramról. A Moser-lámpa már több százezer embernek könnyíti meg életét, feltalálója pedig reméli, hogy egyre elterjedtebb lesz. 

Alfredo Moser pózol találmányával

Az isteni fény

„Bár nem vagyok vallásos, a fényt, amit a palackok adnak, isteni fénynek szoktam nevezni. Isten ugyanis mindenkinek adott világosságot napfény formájában, ami ingyen van, így pénzt lehet vele spórolni, ráadásul meg sem tud rázni minket. Ezt tartottam szem előtt, amikor a lámpán dolgoztam” – mondja a Solar Bottle Bulb kitalálója, Alfredo Moser. A brazil mérnök 2002-ben hozta létre a forradalmian új eszközt, aminek költsége minimális, összerakása pedig semmiféle technikai bravúrt nem igényel.

Első lépésként szerezni kell néhány üres flakont, majd meg kell tölteni őket tiszta vízzel és néhány kanál fehérítővel, ami megakadályozza az algásodást, bezöldülést. Ha ezzel megvagyunk, a flakont bele kell illeszteni egy fémlapba, majd ott, ahol a fém és a műanyag találkozik, körbe kell kenni valamilyen tömítőanyaggal. Ezután már csak annyi dolgunk maradt, hogy a tetőn lyukat fúrjunk, és szájjal kifelé beletegyük a szerkezetet. A palack tulajdonképpen a napenergia segítségével áraszt világosságot magából, hiszen a benne lévő víz szórja a fényt.

Segítség azoknak, akiknek igazán szükségük van rá

Mosernek az volt a célja, hogy a fejlődő országok nehéz sorsú családjaink megkönnyítse az életét. Ezekben a térségekben ritka kincs az elektromos áram, hiszen vagy egyáltalán nincs, vagy olyan drága, hogy a helyiek nem engedhetik meg maguknak.

article-0-1B4AE89A000005DC-641_634x792

A Fülöp-szigeteken például emberek százezrei élnek apró, sötét házakban, amik amellett, hogy rendkívül közel vannak egymáshoz, sokszor ablakkal sem „szolgálnak” a lakóknak. Természetes fény nélkül a családok kénytelenek sötétben enni, dolgozni, vagy gondozni a gyerekeiket.

Moser találmánya azonban olyan erősen ég, mint egy 40-60 wattos izzó, így elegendő fénnyel látja el a családokat. Egy 15-20 négyzetméteres otthont kb. 3 palack tud megvilágítani, ráadásul egy palack közel 5 évig működőképes. Ha valaki pedig attól félne, hogy a tetőn lévő lyukak miatt a háza beázik, akkor megnyugodhat: a flakon körül lévő tömítés megakadályozza ezt. A lámpák egyetlen hátulütője, hogy éjszaka – fény híján – nem működnek, illetve energiát sem tudnak tárolni.

article-0-1B4AE871000005DC-488_634x465

Nem a gazdagság hajtja

Bár a brazil mérnök könnyen meggazdagodhatott volna kreatív ötletéből, nem érdekli a pénz: még mindig egy 1974-es autóval jár, és a saját maga által épített házban él feleségével. Arra azonban nagyon büszke, hogy találmánya reményt ad az embereknek. A lámpák mára a Fülöp-szigeteken, Indiában, Indonéziában és Svájcban is világítanak, ráadásul nem csak lakásokat töltenek meg fénnyel, hanem iskolákat, boltokat is. Alfredo Mosernek és segítőinek célja, hogy 2015-re egymillió fényforrást installáljanak szerte a világon.

Kiss Gréta – Pozitív Nap

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.