Mitől maradhat ki tinikorban a menstruáció?

Egy fiatal lány számára nagy változás kezdete, amikor először megjön a menstruációja. Felnőtté válását jelzi, és ettől kezdve minden hónapban számítania kell rá – vagy mégsem?

A kamasz lányok általában izgatottan várják az első vérzésüket – sokszor a kellemetlenségeknél jobban foglalkoztatja őket, hogy végre ők is „nagylányok” lesznek.  Az első menstruáció érkezésének időpontja változó, 12-13 éves korban a legjellemzőbb a megjelenése, de van, akinél ez tolódik. Kórosnak az tekinthető, ha 8 éves kor előtt köszönt be, vagy még 18 esztendősen sem menstruál egy lány.

Századunkban egyébként egyre fiatalabb korosztály felé tolódott el az érési folyamat ideje. Ennek oka egyelőre nem tisztázott, de talán az idegrendszert érő ingerek számának növekedésével magyarázható a korábbi hormonális aktivizálódás.

A kamaszoknál nem ritka, hogy az első vérzést követően változó időpontokban jelentkezik a menstruáció, lehet rendszertelen az első pár évben, amíg nem áll be egy megszokott ritmus.  Azoknál, akiknél rendszertelen a ciklus az első vérzést követően, általában egy év leforgása alatt szabályozódik.

menstruacio

Olyan is előfordulhat, hogy valakinek csak 5 havonta jön meg a menstruációja. Noha azok a hölgyek, akik ezt tapasztalják, úgy vélik, sosem lesz rendszeres már a vérzésük, ez még mindig nem kezelésre szoruló probléma. Azonban ha például egy lánynak 11 évesen jelentkezett az első menstruációja, 4 éve menstruál, de csak 5 havonta, érdemes felkeresnie egy nőgyógyászt, és érdeklődnie, mi okozhatja a furcsa rendszertelenséget.

Több oka is lehet ugyanis annak, ha egy ciklus ennyire rendszertelen. Ilyen például a hiányos táplálkozás és/vagy rossz táplálkozás, a túlzásba vitt testedzés, hormonális egyensúlytalanság, a stressz, a vashiány, hogy csak néhány lehetséges okot említsünk.

A komolyabb okok között azonban szerepel a túlzott elhízás, az öröklött betegség, a nagymértékű testsúly változás – erős súlycsökkenés esetén hónapokra kimaradhat a vérzés -, sőt a vérképző szerv betegsége is szerepet játszhat a menstruáció rendszertelenségében.

Biztos, ami biztos, a már kirívóan rendszertelen menstruáció esetén orvos javasolhat megoldást, amellyel a menstruáció rendszeressége korrigálható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.