Mire használják a világ legcsendesebb szobáját?

Ha elég sokáig vagyunk bent, elkezdjük hallani a szívverésünket. A fülcsengés fülsiketítővé válik. Amikor mozgunk, csontjaink csikorognak. Végül elveszítjük az egyensúlyunkat, mivel a visszhang teljes hiánya megzavarja a térérzékelésünket.

A Microsoft székhelyén (Redmond, Washington) található szobából a világ minden zaját kizárták, a benne keletkező hangok pedig elvesznek. Ezt hívják (anechoic vagy reflexiómentes) visszhangmentes kamrának, mert egyáltalán nem jön létre visszhang, melytől a tapsolás egyenesen hátborzongatónak tűnik.

A háttérzaj olyan halk a szobában, hogy közelít a matematikusok által mért legalacsonyabb küszöbhöz, az abszolút nulla hanghoz – a következő lépés a vákuum vagy a hang teljes hiánya.

Ez a világ legcsendesebb helye.

Fülsiketítő csend

A szobában nagyon ritka érzékszervi élményt tapasztalhatunk.

„Ahogy a szobába lépünk, az ember azonnal egy furcsa és egyedi érzést tapasztal, melyet nehéz leírni” – írta e-mailjében Hundraj Gopal, beszéd és hallás tudós, a Microsoft reflexiómentes kamra főtervezője.

„A legtöbb ember fülsiketítőnek érzi, telítettséget éreznek a fülükben vagy valamilyen csengést tapasztalnak. A nagyon halk hangok tisztán hallhatóak, mivel a környezeti zaj rendkívül alacsony. Ha elfordítjuk a fejünket, hallani a mozgást. Hallható a légzés, sőt kifejezetten hangosnak is tűnik.” – mondta.

A valós világban, magyarázta Gopal, a fülünk folyamatosan zajoknak van kitéve, mindig hat valamennyi légnyomás a dobhártyára. A csendes szobába való belépéskor ez az állandó légnyomás eltűnik, mivel a falakról nem verődnek vissza a hangok.

„Ez egy új élmény” – írta.

csendszoba, mindenamihallas.hu

A betonhagyma

Az extrém csend eléréséhez a helyiséget hagymaszerű szerkezetűre tervezték, mely elszigeteli a szobát az épület többi részétől és a külvilágtól.

Hat réteg betonból és acélból áll, melyek teljesen elválasztják a többi épületrésztől, rezgéscsillapító rugókon helyezkednek el. Belül üvegszálas ékeket szereltek a padlóra, a mennyezetre és a falakra, ezek megtörik a hanghullámokat, mielőtt azok visszaverődhetnének a szobában. Maga a padló egyszerű kábelekre felfüggesztett hangelnyelő rácsból áll.

„A dizájn, a tervezés és az építés kicsivel több mint másfél évet vett igénybe” – erősítette meg Gopal.

„Egy jó helyre volt szükség a kampuszon, ahol az épületen belül mért zajszint megfelelően alacsony. […] Meg kellett terveznem az épület belsejét, hogy a szoba hat réteg mélyen lehessen. Építenünk kellett 12 betonfalat a kamra kialakításához, hogy megakadályozzuk a környezeti zajok bejutását. Külön figyelmet fordítottunk minden olyan részletre, mely hangot vezethet a kamrába, például a vízvezetékcsövek, a tűzjelző érzékelője, a szellőzőrendszer, és ezeket mind hangelnyelő anyagokkal láttuk el.”

A végeredmény? „A szobában mért zajszint -20,3 dB, mely azt jelenti, hogy a kamrában tapasztalható környezeti zaj 20,3 dB-lel az emberi hallásküszöb értéke alatt van.”

Összehasonlításképp, a legcsendesebb hang, melyet csendes szobában hallhatunk, a nyugodt légzés 10 dB.

Hangerősség (dB)
170 dB Rakétaindítás (100m-ről)
150 dB Repülő felszállása (25m-ről)
110 dB Rock koncert
95 dB Metrókocsiban
75 dB Porszívó
60 dB Normál beszédhang
30 dB Halk suttogás
10 dB Nyugodt légzés
0 dB Emberi hallásküszöb
-20 dB Microsoft csendes szoba
-23 dB Levegőmolekulák ütközése

Fényeket le

A Microsoft kamrája jelenleg a Guinness Világrekordok között van jegyezve mint a világ legcsendesebb helye, mely címmel 2015-ben maga mögé utasította a Minneapolis-ban található Orfield Labs hasonló kamráját. Ellentétben a Microsofttal, ez a szoba a nyilvánosság előtt is nyitva áll, mint turisztikai látványosság.

mindenamihallas.hu

„Többezer kérést kapunk. Rendszeresen érkeznek látogatók a világ minden tájáról és mindig izgatottak, hogy mit fognak tapasztalni. Nincsenek szkeptikus reakciók, mivel ez egyszerűen egy testi élmény, és nincs mit tanulni vagy hinni ezzel kapcsolatban.” – írta Steve Orfield, aki saját laboratóriumát és a szobát egy olyan épületben építette ki, mely korábban a Studio 80-nek adott otthont – ez egy híres hangstúdió volt, ahol Bob Dylan, Prince és Cat Stevens is vettek fel dalokat.

Orfield szerint nagyban befolyásolja az élményt az a helyiség, ahonnan közvetlenül a kamrába lépünk, mert a hangos környezetből a csendbe való belépés drasztikus. A hallás minősége szintén szerepet játszik: az idősebbeknek nehezebb az alkalmazkodás és nehezebb ezt a fajta csendet igazán értékelni.

A lámpák lekapcsolását is javasolja. „Az érzékszervi hiányosságok megtapasztalásához elengedhetetlen a világítás kikapcsolása, így auditív és vizuális csend jön létre érzékszervi zajok nélkül. Ilyen körülmények között a legtöbben rövid idő elteltével elveszítik az egyensúlyukat.”

csendszoba 2, mindenamihallas.hu

Orfield kutatást végzett arról, hogy a zaj milyen hatással van a degeneratív betegségektől szenvedőkre, mint pl. a demencia, de voltak autizmussal és ADHD-val élő látogatók, és a szorongó, hiperérzékeny személyek általában megnyugtatónak és békésnek találták a kamrát.

Mire használják?

A csendes szobát általában különböző termékek zajának és hangjának tesztelésére használják nagyfokú tudományos megbízhatósága miatt.

A Microsoft audioeszközök, például mikrofonok, vevőegységek, fejhallgatók és hangszórók esetén használja, valamint elemzik a kattogását és búgását az olyan számítógépes eszközöknek mint a billentyűzet, az egér, a ventilátor és a háttérvilágítást biztosító modulok az érintőképernyőknél és kijelzőknél. A tesztelt termékek között találhatók tabletek, Xbox játékkonzolok és VR szemüvegek, de olyan szoftverek is mint például a Skype és a Cortana virtuális asszisztens.

csendszoba 3, mindenamihallas.hu

Mivel az Orfield Labs kamra az egyetlen akkreditált, független laboratórium az Egyesült Államokban, ezért vonzza a különböző vállalkozásokat és a termékek még szélesebb körét: orvosi defibrillátorok, alvás-apnoe gépek, hallókészülékek, szívszelepek, eszközök, autóalkatrészek, számítógépek és merevlemezek.

A pletykák ellenére nem létezik olyan „világrekord”, hogy egy személy mennyi időt képes a kamrában tölteni, és nem is biztatnak senkit erre a kihívásra, bár Orfield sok kérdést kap ezzel kapcsolatban olyanoktól, akik meg akarják dönteni a rekordot.

„Körülbelül 45 percet töltöttem a kamrában és mivel mechanikus szívszeleppel rendelkezem, tisztán hallom annak a hangját.” – írta Orfield.

„A leghosszabb idő, melyet folyamatosan a kamrában töltöttem, körülbelül 55 perc.” – erősítette meg Gopal a Microsoft-nál.

„Úgy tapasztaltam, vannak emberek, akik kb. 30 percet tudnak bennmaradni, de mások külön kérték az első másodpercek után, hogy hadd menjenek ki.”

Forrás: cnn.com

Forrás: Minden, ami hallás