Mikrotisztítás – Mikrohullámú sütő takarítása 4 házi tippel

Tegyük széppé a mikrót citrommal és szódabikarbónával

A mikrohullámú sütő a mai konyhák szinte elmaradhatatlan készüléke. Nem ritka azonban, hogy kívül-belül piszkos, s gyakori takarításra szorul. Lássunk a mikro tisztítására néhány hatékony házi tippet!

Akár kész ételt melegítünk, akár kukoricát pattogtatunk ki vagy csak megmelegítenénk a kihűlt kávét, a mikrohullámú sütő belsejét minden alkalommal szennyezzük valamicskét. Rövid idő alatt koszossá tehetjük, s takarítást igényel. Erre szükség is van gyakran, ha azt szeretnénk, hogy sokáig őrizze jó állapotát.

Lássuk azokat a házi tippeket, amelyek kellően hatékonyak lehetnek a mikro tisztításban.

1.Mikro tisztítás citromlével

A citromlé ismert antibakteriális és gombaellenes hatásairól, ezért is hasznos tisztítószer. Hogyan használjuk?

Öntsünk egy mikrózható tálba vagy üveg mérőedénybe vizet a feléig. Vágjunk félbe egy citromot és helyezzük a darabot a vízbe, így a lé egy része felszabadul. Tegyük az egészet a mikróba 3 percre, magas hőfokra. Vigyázzunk, amikor kivesszük, viseljünk edényfogó kesztyűt.

2.Mikro tisztítás szódabikarbónával

Mivel a szódabikarbóna enyhén alkáli, tökéletes a zsírok és egyéb szennyeződések eltávolításához. Mindent leszed, ami a mikrohullámú sütő belsejébe tapad. Edényfogó kesztyűre és tiszta törlőruhára most is szükségünk lesz.

A mikro tisztításához vegyük ki a forgó tányért és a gyűrűt a készülékből. ¼ csésze szódabikarbónát spricceljünk a mikrohullámú sütő aljára, majd egy nedves ruhával oszlassuk el és szedjük le vele a piszkot.

Öblítsük ki a ruhát és töröljük le a megmaradt szódabikarbónát. Tegyük ezt kétszer, ha még mindig maradtak foltok.

3. Mikro tisztítás mosogatószerrel

Egyszerű megoldás: a mosogatószer, amely jó az edényekre és a mosogatótálcára, megfelelő a konyha egyéb részeire is.

Használata során szintén vegyük ki a mikróból a forgó tányért és a gyűrűt, majd töltsünk meg egy mikrózható tálat meleg vízzel. Adjunk a vízhez pár csepp mosogatószert és keverjük meg, hogy habos legyen. Mártsuk a szivacsot a vízbe, s használjuk a mikrohullámú sütő külső és belső részének megtisztítására. A letörlését végül tiszta, nedves ruhával végezzük.

4.Mikro tisztítás ecettel

Az ecetnek antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságai vannak, ezért igen hatékonyan használható a mikrohullámú sütő kitakarítására is.

Töltsünk meg egy mikrózható tálat 2 csészényi vízzel és tegyünk bele 2 evőkanál fehérecetet. Adjunk néhány cseppet kedvenc illóolajunkból hozzá, ha azt szeretnénk, hogy kellemes illata legyen.

A tállal együtt kapcsoljuk be a mikrót, állítsuk 2-3 percre, magas hőfokra. Használjunk edényfogó kesztyűt a tál kivételéhez.

Töröljük le a maradék piszkot, foltot nedves ruhával és kész is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.