Miért szédülnek egyesek bizonyos hangok hatására?

Vannak, akikkel forogni kezd a világ, ha például hangos zenét hallgatnak. Mi állhat a jelenség hátterében?

A szédülést okozhatja az erős hanghatás következtében megnövekedett fülnyomás a hallójáratban. Ám a probléma hátterében egy különös kórkép is állhat: az ún. felső ívjárat kifakadási szindróma, röviden SCDS, mely a fülbetegség angol elnevezéséből (superior canal dehiscence syndrome) ered.

Az SCDS egyik jellemző tünete az erős zajok hatására bekövetkezett szédülés és egyensúlyzavar, továbbá a beszéd közben tapasztalt fájdalom és homályos, zavart látás. A betegek emellett mozdulatlan tárgyakat is úgy észlelhetnek, mintha azok lüktetve mozognának.

 

A nehezen felismerhető betegség hátterében a belső fülben található felső félkörös ívjáratokat fedő halántékcsont elvékonyodása, kilyukadása, illetve hiánya áll, melyet sérülés, illetve a csont leépülése okozhat, de veleszületett jelenségről is lehet szó.

A problémát a belső fül tömör csontos tokján keletkező lyuk is kiválthatja. Emiatt a belső fülben lévő folyadék bizonyos zajok hatására mozgásba lendül, és a fül téves jeleket továbbít az agynak, ami kiváltja a szédülést. A halántékcsont leépülése és sérülése az öröklötten vékonyabb halántékcsontú embereket veszélyezteti fokozottabban.

A betegséget különleges és bonyolult sebészi eljárással gyógyítják, a csont beburkolásával, melyhez az orvosoknak többféle technikát kell alkalmazni, hogy egyáltalán hozzáférjenek az érintett területhez.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.