Mi mindenre jó a kurkuma?

Az indiai sáfrány néven is ismert kurkuma segít csökkenteni az egyik, a Parkinson-kór kialakulásában fontos szerepet játszó fehérje felhalmozódását a szervezetben – állítják a Michigan Állami Egyetem (MSU) tudósai.

asir Ahmad és kollégái korábban bizonyították, hogy az alfa-szinuklein fehérje túlzott felhalmozódása (aggregáció) összefüggésben van a Parkinson-kór kialakulásával. A mostani, aJournal of Biological Chemistry című szaklapban publikált tanulmányból kiderül azonban, hogy a kurkuma képes lehet megállítani ezt a folyamatot.

“A kurkuma megóvja a fehérjéket az aggregációtól, ami amúgy az első lépés lenne a betegség kialakulásában” – nyilatkozta Lisa Lapidus, az MSU fizikus docense. “A fűszer hatóanyaga ugyanis olyan szorosan összekapcsolódik az alfa-szinukleinnel, hogy megakadályozza a testhőmérsékleten történő felhalmozódást.”

Kurkuma-kapszula-E-vitaminnal-400-mg

A kutatók lézerrel vizsgálták a fehérjék – a sejtekben lévő aminosav-láncok – viselkedését. Bár a tudósok tisztában vannak a fehérje-struktúrákkal, kialakulásuk módja – a gombolyodás néven is ismert folyamat – még nem világos teljesen.

Amikor a kurkuma az alfa-szinukleinhez kapcsolódik, nemcsak megakadályozza a fehérje aggregációját, de a gombolyodás, tehát a rekonfiguráció esélyét is növeli. A kurkuma tehát annyira felgyorsítja a fehérjét, hogy megakadályozza a más fehérjékkel való összekapcsolódás lehetőségét. Ebből is látszik, hogy a sebességnek kulcsszerepe van ebben a folyamatban.

A tudósok szerint ha találnának egy olyan szert, ami képes lenne megakadályozni a fehérjék kigombolyodását, akkor képesek lennének gyógyítani a Parkinson-kórhoz hasonló betegségeket. “A kurkuma bár ígéretes, a felhasználási területe rendkívül behatárolt, ugyanis nem képes eljutni az agyba, ahol a kigombolyodás végbemegy” – magyarázta Lapidus. “Ennek ellenére reméljük, hogy a mostani kutatással olyan kapukat nyitottunk meg, amelyek hozzájárulhatnak egy hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez.”

vitanorma.eu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.