Mi az összefüggés a halláscsökkenés és az ízületi gyulladás között?

Rosszul hall? Lehet, hogy a hallásromlása az ízületi gyulladással áll összefüggésben – a betegséggel vagy a gyulladásra szedett gyógyszerekkel.

A rheumatoid arthritis az ízületek gyulladásos elváltozásaival, a végtagok duzzadásával, merevségével járó fájdalmas autoimmun megbetegedés.

Számos klinikai vizsgálat úgy találta, hogy rheumatoid arthritisben szenvedők körében nagy arányban fordul elő szenzorineurális halláscsökkenés. A szenzorineurális halláscsökkenés fő oka a csigában található szőrsejtek elégtelen működése, illetve pusztulása. Kialakulásában szerepet játszhat az előrehaladott életkor, a zajártalom, fejsérülés, genetikai faktorok, egyes betegségek és gyógyszerek.

Egy 2006-os vizsgálatban a rheumatoid arthritisben szenvedők 42,7 százalékánál volt jelen nagyothallás – melyek többségére a szenzorineurális halláscsökkenés volt jellemző – szemben az ízületi betegségben nem szenvedő kontrollcsoportban, ahol ez az arány csupán 15,9 százalék volt. Más, kisebb tanulmányok is hasonló eredményre jutottak. Egyes vizsgálatok kimutattak feltételezhető kapcsolatot a hallásproblémák, valamint a juvenilis idiopátiás artritisz és pszoriázisos artritisz között is. Előbbi a gyermekkorban, illetve fiatalkorban jelentkező sokízületi gyulladással járó betegség, utóbbi a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás.

2006-ban a Mayo Klinika tanulmánya nem talált ilyen összefüggést, és elvetették a kapcsolat lehetőségét, hozzátéve azonban, hogy a rheumatoid arthritisben szenvedőknél valóban nagyobb az esély hallásprobléma kialakulására.

A fájdalomra szedett gyógyszerek szintén bűnösek lehetnek.

2012-ben az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik hetente két vagy több napon ibuprofent vagy acetaminofent szednek, sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak halláscsökkenést, mint azok, akik csak ritkán vesznek be ilyen fájdalomcsillapítót. A heti két-háromszori gyógyszerszedés 13 százalékkal, a heti hat-hétszeri beszedés már 24 százalékkal növeli a kockázatot.

Ezért fontos, hogy ízületi gyulladás és gyakori gyógyszerszedés esetén fokozottan ügyeljünk hallásunk épségére, mivel a kezeletlen halláskárosodás még a szellemi hanyatlást is felgyorsíthatja.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.