Mi az a Lambic?

Belga sörből annyi van, hogy az egyszerű ale körüljárásával még messze nem értünk a végére. Jöhet a búzasör, a spontán erjedésű sörök, a gyümölcsös sörök vagy a flamand sörök, meg is szomjaztunk rendesen, pedig még az elején vagyunk.

A belga búzasöröknek két alapvető fajtája van. A könnyebb eset a hagyományos, „németes” eljárással készülő búzasör, a vallon búzasör, ami felső erjesztéssel, készül, aztán élesztőágyon érlelik. A legjobb talán a blanche sörök között, a Blanche de Namur. Ezt több mint 150 éve családi vállalkozásként működő sörgyárból származik, fanyar, kellemes, grapefruit és narancshéj aromájú egyedülálló búzasör. Azért a Blanche de Ardenne és a Blanche de Bruxelles sem megvetendő.

A másik belga búzasör fajta a legfurcsább sörök egyike, a lambic vagy magyarosan lambik. Ez a kevés spontán erjedésű sörök egyike. A nem malátázott búzából készülő sört Brüsszel környékén a Senne folyó völgyében főzik, és a csak itt a levegőben megtalálható vadélesztő fajták erjesztik meg a sört. Ez persze viszonylag hosszú folyamat, a lambic sörök ezért két évig érlelődnek. Egyes söröket, mint a Gueuze fajta, fekve tárolnak, a legjobb borok áraival vetekszik az értékük, és szállítani sem lehet, így ezeket a különlegességeket csak Belgiumba utazva kóstolhatjuk meg a számtalan café egyikében.

bieres

A lambik sörök közül sokat gyümölccsel házasítanak, és a gyümölcsös sörökkel nagyon sok női rajongót is szereznek a sörök világának. Ma már egyre többféle gyümölcsös sört találhatunk, banánost (Mongozo Banana), almás (Floris Apple), citromos (Chapeau Lemon). Létezik már bonbon meggyes verzió is, nekünk összeragadt tőle a szánk, de biztosan ennek is sok rajongója lesz majd.

A már említett Gueuze fajta mellett, ami friss, kellemes szén-dioxid tartalma miatt a Brüsszel pezsgője névre is hallgat, más készítési módok is léteznek. Nem mennénk bele, de a Faro és a Kriek/Framboise felirat a sörökön, szintén lambik sört jelent. A Kriek cseresznyés söre talán a legismertebb belgasör, és az egyik legjobb is. Nem túl édes, kellemesen gyümölcsös, savanykás aromájú ital.

A másik igen ritka sörfajta a saison, ami üvegben érlelt söröket jelent, nem könnyű hozzájutni, de a félbarna Saison Regal sört azért itthon is felhajtottuk.

Bár a sörfőzés általában vallon hagyomány Belgiumban, a másik nemzet, a flamandok is készítenek remek sörféléket, mint a flamand vörös sör. A Rodenbach Grand Cru-t vegyétek meg egyszer, mert ez is savanykás, üdítő nedű, amit nehezen fogtok elfelejteni. Vagy az Antwerpenben gyártott, britektől átvett technológiájú nagyon gazdag aromájú amber típusú flamand sörök, mint a Palm vagy egyik kedvencünk a De Koninck. Sose érnénk a lista végére, de így legalább két hetes kóstolási időt sűrítettünk egyetlen belgasörös cikkbe. Tessék kóstolni.

Forrás: