Mennyire élhetők a többgenerációs otthonok?

Adott egy többszintes, terebélyes ház és a nagycsalád úgy dönt, hogy együtt szeretnék folytatni az életüket. Ez egy csodálatos dolog, hiszen minden nap azokhoz lehetünk közel, akiket a legjobban szeretünk. Ám legyen szó akár két vagy három nemzedék együttéléséről, ez egy csöppent sem egyszerű helyzet. Hiszen mint mindennek, ennek is megvannak a sajátos előnyei és a maga hátrányai is. A cikk további részeiből pedig betekintést kapunk, milyen pozitív hatásai vannak az együttélésnek, illetve tippeket is kapunk arról, hogy ha összeköltözésre adjuk a fejünket, miként is lehet azt zökkenőmentesebbé tenni.

Első és legfontosabb lépés a szabályok lefektetése!

A harmonikus és problémamentes egyfedél alatt való éléshez elengedhetetlen, hogy különféle szabályokat lefektessünk. A le nem tisztázott, számunkra alapvetőnek tűnő kérdések jó sok problémát vagy akár vitát szülhetnek. Beszéljük át, hogy a közös családi fészekben kinek mi a szerepe és milyen hatáskörei vannak. Az idősebb korosztály, mivel bölcsebbek és tapasztaltabbak, úgy gondolhatják, hogy az unokák nevelésében teljes jogú beleszólásuk van vagy akár a már felnőtt gyermekük életét irányíthatják. Az ilyen helyzeteket nem egyszerű kezelni, de ha közösen leül a család és kompromisszumképes, mindenki számára elfogadható szabályokat fektet le, akkor az együttélés öröm lesz és nem teher.

Az együttélés kevesebb költséggel jár

Ha egy nukleáris családot nézünk, akkor az jóval több költséget fog maga után vonni, mint egy két vagy három generációs család. Ez utóbbi jóval költséghatékonyabb megoldás. Egy ház megvétele főleg a jelenlegi időkben súlyos milliókkal terhelheti meg a család bankszámláját, de ha a szülői házba költözik össze a család, akkor ezt a terhet nem kell bevallaniuk. Emellett a közös házépítés is gazdaságosabb, hiszen csak egy telekre van szükség. Sokat lehet fogni a megélhetési költségeken is. Többek között havi szinten a számla egy főre eső része jelentős mértékben csökkenthető.

Saját terek kialakítása

Közel lenni a szeretteinkhez egy csodálatos dolog, de mindannyiunknak szüksége van egyedüllétre is. Egy saját kis zug, helység ezekben az élethelyzetekben nagy segítség. A magánszférát pedig tiszteletben kell tartani. Egy többszintes ház esetében könnyen ki lehet alakítani ilyen tereket. A földszinten lehet például a nagyszülőknek az élettere, amely egy hálóból, fürdőszobából és egy kisebb nappaliból állhat. Kiegészülve a bejárati résszel és a konyhával, ami már egy közös légtér. Az emeleti részt pedig a fiatalabb generáció élheti be egy nappalival, hálószobával, fürdővel és gyerekszobával.  Így mindenkinek meg lehet a saját kis birodalma.

 Közös programok szervezése

A család minden tagjának más-más igényei és napi teendői vannak, de nem szabad elfelejteni hogy mégis egy család vagyunk. Persze jó elbújni, a saját életterünkbe pihenni, de emellett gondolnunk kell a többiekre is. Egy közös filmezés, vacsora, piknik vagy akár egy kisebb túrázás nagyon jól össze tudja kovácsolni a rokonság minden egyes tagját. Ezzel pedig a kommunikáció, az egymásra való hangolódás is sokkal könnyedebbé fog válni, hiszen egyre inkább összecsiszolódik a család.

Gondolkozzunk ökosan! Tippek a saját fenntartható otthon megtervezéséhez

Forrás: ingatlannet.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.