Meggyet a megfázás ellen!

A meggy – bár mindennapi gyümölcsünk – íze és felhasználása nem nevezhető átlagosnak. Mi a helyzet a gyógyhatásával? Utánajártunk!

A gyógyító meggy

Kevés országban esznek annyi meggyet, mint Magyarországon. Szeretjük befőttként, aszalva, lepényben és levesben, de még frissen is szívesen elfogyasztunk fél kilónyit ebből a bordó csonthéjas gyümölcsből.

meggynek a cseresznyéhez képest magasabb a sav- és antocianin tartalma. Íze a nagyon savanyútól az édesig minden variációban előfordul, színe legtöbbször sötétpiros, leve egyes fajtáknál erős színező hatással rendelkezik.

A meggy természetesen piros

meggy piros színét antocianin festékanyagok okozzák, amelyek erős antioxidáns tulajdonsággal bírnak. A rendszeres meggyfogyasztás segít az immunrendszer egészségének megóvásában, megelőzhetők vele a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések. A festőlevű meggyfajták színanyagát természetes ételszínezékként is hasznosították. A környezettudatos és egészséges életmód igényének terjedésével a meggy újabb aranykorhoz közelít: textilfestéknek, ételszínezéknek és gyógyszerek védőbevonatának készítéséhez is egyre többször alkalmazzák a piros gyümölcsöket.

meggy

Fotó:pixabay.com

A meggy jó az izomláz ellen

Az antocianinok nem csupán a káros oxidatív folyamatokban keletkező vegyületek lebontásában játszanak szerepet, de tudósok bebizonyították, hogy a cukor lebontásához szükséges inzulin hormon termelését is kedvezően befolyásolják. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt egyébként sportolók a meggylevet isznak, ha izomláz kínozza őket egy-egy komolyabb edzés után.

meggy

fotó: flickr.com

A meggy szára értékes hatóanyagokat tartalmaz, teaként elkészítve köhögés ellen is jó gyógymódot kínál.

fotó:pixabay.com

Gyógyuljunk meggyteával

meggy gyümölcse és termésszára is tartalmaz vírusölő és antibakteriális hatóanyagokat. A meggyszár forrázásával készített tea kiváló gyógyszer megfázásos megbetegedések ellen, csillapítja a köhögést. Meggykivonat pedig szinte minden modern kozmetikai krémben, masszázskrémben megtalálható, mivel komplex gyümölcssav tartalma frissíti a bőrt és segít az elhalt hámréteg eltávolításában.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.