llatos növények: használjuk ki jótékony hatásukat

Szeretjük a virágok illatát: felvidítanak, megnyugtatnak… De melyik virág, mitől illatos? Mi segít, ha rossz a hangulatunk vagy stresszesek vagyunk?

Mindenki szereti a kertjében az illatozó növényeket. Hiszen egy nyári este az illatozó zöldben nagyon megnyugtató lehet. Az illatuk eredete szerint a növények két csoportba oszthatók: vannak, amelyek virágai illatosak, a növény többi része nem és vannak olyanok, ahol az egész növény illatos.

Ha a virág illatos, akkor az illatanyag, az édes nedv, a nektár a porzószárak tövében a virágon belül, vagy a virágon kívül, de azok közelében elhelyezkedő nektáriumokban, mézfejtőkben termelődik. Akkor szabadul fel, amikor a virág megporzásra kész. Az illatanyag a megporzó rovarokat csalogatja. A méhek porozta növények épp ezért dél körül, napsütéses időben bocsátanak ki több illatanyagot. Az éjjeli lepkék által beporzott növények pedig este illatoznak.

levendula-alvast segitogyogynovenyek

Más növények testi sejtjei tartalmaznak a sejteken belül illóolajat, esszenciális olajakatbalzsamot. Ezek az anyagok csak akkor szabadulnak fel, amikor roncsolódik a sejtfal, például melegítés, dörzsölés, morzsolás hatására. A sejtközötti járatokban a citrusféléknél illóolajat találunk, a fenyőféléknél és a mirtuszféléknél balzsamot.

Az illatos növényeket a kert legkedveltebb részére, vagy a szobák ablakának közelébe ültessünk. Különösen az erkélyládákban, a terasz kaspóiban a kerti pihenők mellett díszelgő és illatozó növényeket tudjuk igazán értékelni.

Forrs: edenkert.hu


Egy válasz

  1. napraforgó

    Az illatos növényekben 2 db “l” betű van.
    Tessék kijavítani a címet!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.