Légtisztító szobanövények

A szobanövények üde színfoltjai otthonunknak, képesek pozitív energiát átadni nekünk, és kellemes hangulatot árasztani.

Azonban, ezen túl néhány szobanövény képes még a levegőt megszűrni is, és ezzel tisztítani.

A levegő tisztábbá tételére nemcsak a forgalmas utakon, hanem a saját lakásunkban is nagy szükség van. Ennek egy egyszerű, olcsó és esztétikus módja, ha olyan szobanövényeket válogatunk össze, melyek képesek kiszűrni a levegőből a káros gázokat: a formaldehidet, a benzolt, illetve az ammóniát.

Az első ilyen növény, melyet kiemelhetünk a krizantém. Ez egy igen mutatós növény, ám ezen túl kiválóan használható a levegő szűrésére, illetve mint gyógynövény is remekül helytáll. Ahhoz, hogy a krizantémunk hosszú ideig megtartsa pozitív tulajdonságait, és sokáig lakásunk dísze lehessen, sok fényre van szüksége. A másik, amire oda kell figyelnünk, hogy nappal 20-22°C-on tartsuk, azonban éjszaka figyeljünk, hogy csak 14-18°C-on.

A következő légtisztító, az elegáns vitorlavirág, melynek fényes, különleges sötétzöld, lándzsa alakú levelei magukba zárják a káros gázokat. A tartásánál figyelembe kell vennünk, hogy a növény rendkívül érzékeny a hidegre, ezért 16°C-nál hűvösebb helyen semmiképp se tartsuk. Leginkább a szűrt fényt szereti, és a legjobb, ha egy kavicsokkal borított vízzel teli tálcára helyezzük, hiszen sok vízre van szüksége.

Ha egy belvárosi lakásban élünk, a szén-dioxid kiszűrésére a legmegfelelőbb növény, amit választhatunk a zöldike.

A zöldike képes kiszűrni a levegőben lévő szén-dioxid közel 96%-át, így nemcsak dekoratív darabja lesz az otthonunknak, hanem egészségesebb otthont teremt. Szerencsére nem kényes növény, így azoknak is ajánljuk, akik nem gyakorlott növénytartók. Vízigénye azonban elég nagy, így igyekezzük rendszeresen locsolni, és hűvös, félárnyékos helyen tárolni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.