Légfrissítőtől allergia?

Sokan szeretik a légfrissítők és az illatosított gyertyák által keltett hangulatot, ám egyre növekszik azok száma, akiknél mindez allergiás reakciót vált ki.

„Egyre több beteg keres fel bennünket ezzel a problémával. Sokan panaszkodnak, hogy egyes lakásokban nem is bírnak megmaradni az illatosítók miatt. Bőrteszttel nem tudjuk ezt szűrni, de számos esetben erős a pszichológiai reakció is” – magyarázta Dr. Stanley Fineman, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium leendő elnöke.

Dr. J. Allen Meadows allergológus ehhez még hozzátette, hogy sokan kénytelenek elviselni az ilyen illatosítókat a munkahelyükön. A szagra panaszkodó kollégát a munkatársai gyakran tartják összeférhetetlennek, mivel nem hiszik el, hogy mást irritálhat az általuk kellemesnek érzett aroma.

Fineman, aki az Atlantai Allergia- és Asztmaklinika munkatársa is egyben, a Kollégium bostoni konferenciáján beszélt a témáról. Előadásában a Journal of Environmental Health című lapnak egy 2009-es cikkére hivatkozott, amely azt tárgyalta, hány amerikait érint a probléma. A vizsgált 2000 ember közül 11 százalék mutatott túlérzékenységi tüneteket, 31 százalék tapasztalt magán kellemetlen reakciót egyes parfümökre, és 19 százalék nyilatkozott úgy, hogy a légfrissítők nehéz légzést, fejfájást vagy egyéb problémákat okoznak nála. Az asztmások körében magasabbak voltak az arányok.

Az illatgyertyák illékony szerves összetevőket (VOC) bocsátanak ki, amelyek gyakran tartalmaznak formaldehidet, petróleumpárlatot, limonitot, alkoholt és észtert. Nagy koncentrációban ezek az anyagok a szem és a légzőszervek irritációjához valamint fejfájáshoz vezetnek. A Washingtoni Egyetem kutatói 2008-ban megállapították, hogy számos mosópor és szobában használatos légfrissítő bocsát ki magából veszélyes anyagokat. Egy olyan elektromos terméket találtak, amely több mint húszféle vegyületet juttat a levegőbe, ezek közül hét pedig mérgezőnek vagy kockázatosnak lett nyilvánítva.

Gretchen Schaefer, a Különleges Fogyasztási Termékek Szövetségének kommunikációs igazgatóhelyettese azonban leszögezte, hogy a VOC önmagában nem mérgező. Minden, ami illatot bocsát ki magából – a virágok vagy a fenyőfa is – tartalmaz VOC-t” – fogalmazott. Amerikában ugyan előírás, hogy minden, a termékekben található veszélyes anyagot jelenteni kell a hatóságoknak, sok szakember azonban attól tart, hogy a szabályozás nem elég szigorú. Pedig Schaefer szerint az előírásoknak megfelelő használat esetén nem származhat probléma a használatukból.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.