Kreatív ötletek napraforgóval!

Te is nevelhetsz magadnak napraforgót, nem nehéz. Jövőre szerezz két-három magot, és majd  kora nyáron ültesd el egy vödör nagyságú cserépbe.

Az udvaron tartsd, napos helyen, és rendszeresen öntözd. Hamarosan meglátod, hogy bájnak elő és nőnek mind nagyobbra a szépséges virgok – nem sokkal később pedig már a napraforgómagot is szedheted.

 

Ha elhervadtak a sárga szirmok, az azt jelenti, hogy elvirágzott a napraforgó.

Ilyenkor fogj egy vékony, szellős textilanyagot, és kösd a virágtányérra úgy, hogy a madarak ne csipegethessék ki a magokat, mielőtt beértek volna. Adj időt a virágnak, hogy megérlelje a magjait, majd utána vágd le róla a burkot, és szedegesd ki a magokat.

1. Saját készítésű madáreleség

madarak téli etetéséhez a boltban is beszerezhetsz a különféle eleségeket, de elkészíteni is gyerekjáték. Nem beszélve arról, hogy mennyire eredeti, különleges dolog lehet, senki másnak sem lóg az ablakában angyal formájú madáreleség. Az oldal alján a receptet is megtalálod hozzá.


2. Óriás a virágok között

Valóságos óriásokat is találunk a napraforgók között: a legnagyobbak olyan magasra is megnőhetnek, akár egy kisebb fa. A barna virágtányérjuk nagyobb, mint a fejed. Ezek a legnagyobbra növő fészkes virágok, azaz a napraforgók csúcstartók a rokonságuk körében.

A kisebb napraforgó fejecskékből összekötve, vagy dekorációs szivacsba szúrva különleges dekorációt is készíthetsz:

 

3. Smiley (mosolygós arc)

Ha sikerült szép nagy napraforgótányért találnod, és sok mag is érlelődik benne, akkor itt a lehetőség, hogy mintával díszítsd, vagy hogy mosolygós arcot varázsolj rá. Egyszerűen szedegesd ki a magokat a szeme, a szája és az orra helyén.

 

Készíts madáreleséget

  • 250 g pálmazsír
  • 300-500 g napraforgómag (héjas, nem hántolt!)

Szükséged lesz még fazékra, kanálra, tányérra, süteményszaggató formákra, egy darab drótra vagy hurkapálcikára, ill. zsinegre, fedd fazékba a pálmazsírt, és várd meg, hogy a szobahőmérsékleten felolvadjon.

Ha megolvadt, öntsd bele a magvakat. A napraforgómagon kívül szórhatsz bele, apróra vágott diót, zabpelyhet, tökmagot és kendermagot, gyümölcsöt is. Lassan kevergesd össze a masszát, amíg minden egyenletesen eloszlik benne.

Tedd a tányérra valamelyik süteményszaggató formát, a kanállal töltsd meg a puha masszával, és simítsd el a massza tetejét. Most fúrj lyukat a dróttal vagy a hurkapálcikával, amelyen majd később keresztül tudod fűzni a zsineget, miután a hűtőszekrényben kihűlt és megdermedt a magvas pálmazsír. Máris kész a saját madáreleséged, amelyet a zsinegnél fogva kiakaszthatsz a faágra vagy a madáretetőre, és télen rájárhatnak a madarak.

 

napraforgok

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.