Klímaváltozás: csökkenhetnek az élelmiszer-készletek? – 3.rész

Mit tehetünk?

Rekord méretű árvizek, elmaradt termények, elveszett állatállomány – csak néhány komoly gond, amely napjainkban sújt egyes területeket a Földön. A csapás igen nagy, hiszen a gazdák nem tudják, mikor ültethetnek újra földjeikre. Vajon tényleg kell számítanunk élelmiszer-csökkenésre a klímaváltozás miatt?

Napjainkban a klímaváltozás már komolyan érezteti hatását. A hőhullámok, aszályok, tűzvészek és árvizek komoly következményekkel járnak az élelmiszerellátásra nézve. Az extrém meleg, az árvíz és az aszály egyaránt károsítja a termőterületeket, s kisebbé teszi azokat. A bizonytalanságot kerülendő, a gazdáknak mielőbb célszerű elvetniük terményeiket, ám a tavasz beköszönte is megjósolhatatlan.

zöld ételek

Cikkünk első  és második  részében a változó tavasz és a talaj módosulása volt a fő téma.

Lássuk azonban, mit tettek eddig a szakemberek.

Míg az éghajlatváltozással kapcsolatos ideológiai megosztottság továbbra is fennáll, azok, akik látják a valódi veszélyét, már igyekeznek alkalmazkodni. A szén-dioxid-kibocsátás egyszerű csökkentése a hőmérséklet emelkedésének megállítására már nem tűnik elegendőnek a klímaváltozás meggátlásához.

Lesznek változások, mindegy, mit csinálunk. Még ha holnap teljesen fosszilis üzemanyag-mentessé tennénk is mindent, a melegedés folytatódna. Elkerülhetetlen, ezért fel kell készülnünk rá – az élelmiszer-termelés folytatólagossága érdekében is.

Ennek egyik módja, ha megváltoztatjuk a gazdálkodási gyakorlatot. Az ökológiai gazdálkodás már egy kész csomag az éghajlatváltozás kezelése tekintetében. Egy 2017-es összehasonlítás szerint az ökológiai gazdaságok jelentősen több szén-dioxidot vonnak ki a levegőből és adnak a talajba, mint a hagyományos gazdaságok.

Ám míg az alternatív gazdálkodási gyakorlat hosszú távon megőrzi a talajt, a farmerek számára nem bizonyulnak igazán költséghatékonynak rövidtávon. Ez az oka annak, hogy nem minden gazdálkodó alkalmazza ezt. Az új gazdálkodási megoldások a növények változó kémiájával sem foglalkoznak, így a kutatók igyekeznek új módszereket találni ezen kérdés kezelésére.

A gazdálkodók jövedelmezőségén túl azonban a nagyobb kérdés, hogy az ökológiai gazdaságok élelmiszerei elég nagy mennyiségben és megfizethető áron termelhetők-e a világ növekvő népességének táplálására. Két, közelmúltban végzett tanulmány szerint ez lehetséges, de mindkettő arra jutott, hogy az emberek többségének vegetáriánusnak kellene lennie, mivel az organikus zöldségek sokkal megfizethetőbbek, mint az organikus hús, ráadásul a környezetre nézve is könnyebb ezen élelmiszerek előállítása.

A szakemberek olyan stratégiákat keresnek, amelyekkel a növényeket alkalmazkodóvá tehetik a jövő körülményeihez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.