Klímaváltozás: csökkenhetnek az élelmiszer-készletek? – 1.rész

Az időjárás próbára teszi a gazdákat

Rekord méretű árvizek, elmaradt termények, elveszett állatállomány – csak néhány komoly gond, amely napjainkban sújt egyes területeket a Földön. A csapás igen nagy, hiszen a gazdák nem tudják, mikor ültethetnek újra földjeikre. Vajon tényleg kell számítanunk élelmiszer-csökkenésre a klímaváltozás miatt?

Az amerikai Nebraska államban a rekord méretű árvizek miatt a termények és az állatállomány is jelentősen megcsappant. A területre jellemző a szarvasmarha-tartás, kukorica, szójabab, búza és száraz bab termesztése – ám a gazdák nem tudják, mikor ültethetnek újra.

S míg a síkságokra lecsapó árvizek elkezdtek csökkenni, a Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság Amerikában arra figyelmeztetett, hogy a történelmi, széles körben jellemző árvizek, melyeket az átlagosnál nagyobb hóesés és tavaszi eső okoz, májusban folytatódni fognak.

A hőhullámok, aszályok, tűzvészek és árvizek komoly következményekkel járnak az élelmiszerellátásra. Az extrém meleg, az árvíz és az aszály egyaránt károsítja a termőterületeket, s kisebbé teszi azokat. A melegebb telek idő előtti rügyezést hoznak, mely termésveszteséghez vezethet. A hőhullámok az állatokat is veszélyeztetik. Ha folyamatosan ki vannak neki téve, hamarabb megbetegednek, termékenységük és tejtermelődésük is csökken.

Az egyes növények más és más veszéllyel szembesülnek. Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás segítette egy gomba terjedését, mely tönkreteheti a banánnövények 80 százalékát. Melegebb éghajlaton a magas páratartalom a talajok szénveszteségéhez vezet, amely a növények számára döntő fontosságú.

Szakemberek szerint sajnos egyre több ilyen eset várható. S ha nem foglalkozunk velük, összeadódnak, végül kevesebb élelmiszer magasabb árakon áll majd rendelkezésre, már az évszázad közepén.

A klímaváltozás hatásainak egy része már érződik, vagy a közeljövőben fog elkezdődni. A gazdákat mindez az Egyesült Államokban arra késztette, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez.

Képességünk arra, hogy élelmiszert állítsunk elő, nem korlátlan. Sok szakembert már most aggaszt az élelmiszerbiztonság kérdése és annak szerepe a világ országainak destabilizációjában.

zold_elet

 

Egyre nagyobb kihívás

Amerikában a farmereknek már most meg kell barátkozniuk a bizonytalansággal, ha az időjárásról van szó. Minél előbb kell ültetniük az évben, amint lehet, hogy még a nyári és kora őszi hőhullám előtt be is takaríthassák a termést. A 2012-es országos szárazság az Egyesült Államok megyéinek több mint kétharmadát érintette. Akadt, aki teljes babállományát elveszítette.

A gazdák, különösen a fiatalabbak, rettegni kezdtek az adósságtól. A gazdálkodás így is rizikós munka, mivel a piac árai sokban befolyásolják, most pedig az időjárás is kezdi próbára tenni őket.

Megoldásnak a bizonytalanságra csak az mutatkozik, ha mielőbb elültetik terményeiket az év folyamán – ugyanakkor, a tavasz kezdete is megjósolhatatlan. A túl sok hó pedig azt is jelenti, hogy a talaj túl fagyos vagy nedves a kora tavaszi ültetéshez.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.