Kiváló praktikák a molyok ellen

Ezek a kis szárnyas kártevők amellett hogy előszeretettel időznek konyhákban, még kedvenc ruháinkat, és bútorainkat is megrágják, felbecsülhetetlen károkat okozva ezzel évről-évre.

A most következőkben eláruljuk a leghatékonyabb házi módszereket, melyekkel végleg megszabadulhat a gardrób rémeitől!

Az elsőre jelentéktelennek tűnő házimoly még hernyó korában okozza a legtöbb bosszúságot, a kis kártevők számára ugyanis legszebb ruháink, értékes szőnyegeink és bútoraink íncsiklandozó nassolnivalók. Ha szabadon engedjük őket garázdálkodni felfalnak minden állati eredetű anyagot, ami csak útjukba kerül. A károknak három felelőse van: a 4-9 milliméter hosszú sárgás színű ruhamoly, a sötétebb szőrmoly, és a másfélszer nagyobb tapétamoly.

szekrény

A leghatásosabb ruhamoly űző receptek
Szerencsére rengeteg hatékony elrettentő eszköz létezik, melyek természetes illata számunkra kellemes, a molylepkék viszont messziről kerülik. Ezek az összetevők nem csak hatékonyabbak, de a különböző kémiai molyirtókkal ellentétben egészségünkre sem veszélyesek. Hogy óvja kedvenc ruhaneműit, évente egyszer vagy kétszer, pakolja ki a ruháit és mossa át a szekrényét ecettel átitatott ronggyal. Az ecet szaga messzire űzi majd a molyokat.

A különböző illóolajok a legerősebb módszerek a házimoly ellen. Áztasson vatta labdácskákat egy kevés levendula, cédrus,  rozmaring, citromfű, szegfű, vagy eukaliptuszos illóolajba. Amikor a labda száraz tapintású lesz, helyezze el őket a fiókjaiban. Fontos, hogy egy-két hónap után  frissítse a labdácskákat, az erős illatok jobban taszítják a molyokat.

Lavender wands 043

Ruhamoly űző illatok
A másik hatékony megoldás, hogy szárított növényeket tesz kis zsákokba, és ezeket helyezi el a gardróbjában. Tegyen szárított levendulát, rozmaringot, és rózsaszirmot egy zsákba, és lógasson be egy-két tasakkal a szekrényébe. A szárított mentalevél szintén nagyon erőteljes molyriasztó, helyezzen  néhány levelet egy tasakba, majd tegye be a ruhák közé.

Molycsapda
A lisztmolyoknak csapdát is állíthat. Tegyen egy sárga kancsóba, vagy üvegbe 1 csésze melaszt, és két csésze ecetet. A sárga azért fontos, mert a molylepkék erősen vonzódnak ehhez a színhez. Az üveget, vagy kancsót fedő nélkül tegye ki az élelmiszeres kamrába, vagy a konyhapultra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.