Készítsünk pitát otthon!

Ugye milyen jól tud esni egy finom pita, főleg, ha gyros húst pakolunk bele? Bármi más töltelékhez is használhatjuk – érdemes megtanulni az elkészítését!

A pita nemcsak gyros-hoz, hanem számos más finomsághoz is kiváló alap, úgymond „csomagolás”. Ha megtanuljuk elkészítését, kiváló gyorsételeket dobhatunk össze a segítségével!

Lássuk a házi pita készítés rejtelmeit!

Pita tészta recept

Hozzávalók: 1 csésze víz; 1 evőkanál olívaolaj; 3 csésze mindenre jó liszt, plusz valamennyi a megszóráshoz; 1-1 / 2 teáskanál só; 1 teáskanál cukor; 1 teáskanál élesztő. A pita készítésének aktív ideje 30 perc, nem aktív ideje 1 óra 45 perc.  Nagyjából 15 darab pita jön ki a tésztából.

Használjunk kenyérkészítő  gépet – tegyük bele valamennyi hozzávalót, lehetőleg olyan sorrendben, ahogy a gyártó utasítása szól. Ha nem vagyunk biztosak a legjobb módszerben, legokosabb a nedvestől a száraz alapanyagokig pakolni (először a nedveset, utána a szárazakat), olyan sorrendben, ahogyan a pita receptben szerepel.

pita

Hagyjuk állni a tésztát, majd ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá egy kis vizet (egy teáskanál elég). Amennyiben nincs kenyérkészítő gépünk, keverjük a hozzávalókat össze mixerrel vagy dagasszuk kézzel 10 percen át. Meleg helyen hagyjuk állni a tésztát 1 óra hosszáig.

Ha letelt az idő, osszuk fel a tésztát 15 egyenlő részre. Ha nagyobb méretű pitákat szeretnénk, természetesen kevesebb részre is oszthatjuk. Alakítsuk valamennyit labdaformájúra. Fedjük be őket nedves papírtörlővel és hagyjuk pihenni 10 percet.

Melegítsük elő a sütőt 450 fokra. Ha van sütőkő, tegyük a sütőbe hogy megfelelően előmelegedjen. Mindegyik labdát simítsuk ki kör vagy ovális alakúra, legyenek nagyon vékonyak! Fedjük be ismét nedves papírtörlővel és hagyjuk állni 15 percet.

Ezután tegyük a leendő pitákat a tepsibe vagy a sütőkőre, süssük kb. 5 percig – vagy amíg dagadtak és világosbarnák (enyhén pirultak) nem lesznek. A pitákat tegyük sütőrácsra hűlni.

Máris kész a pita házilag – élvezzük töltve vagy magában! Bizonyos, hogy számos variációt ki tudunk találni rá…

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php