Készítsünk narancsos vodkalikőrt!

A narancsos vodkalikőr kiváló saját készítésű ajándék, vagy vendégváró, amivel megörvendeztetheted a barátaidat, mert készen lesz Szilveszterig. Még van idő, hogy nekiláss az elkészítésének. Egyszerű és különleges csemege!

Fűszeresen édes itóka, a klasszikus olasz Anarchello. Talán testvérét a Lemonchello-t jobban ismerjük, aminek a fő alkotórésze a citrom.

A fűszeres narancsos itóka elkészítéséhez egy hétre van szükségünk. Keresnünk kell a spájzunkban pár darab félliteres formás üveget, amiről a címkét le kell áztatni. Be kell szerezni hozzá néhány fűszernövényt, egész fahéjat, kardamom magot, egész vaníliababot. A kardamom magot ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben, és a Tesco hipermarketekben is be lehet szerezni. Szükségünk lesz még narancsra, cukorra és vodkára.

Még van idő elkészíteni: karácsonyi narancsos vodkalikőr

Vanília, kardámom, fahéj és narancs a hozzávaló fűszer (Fotó: Kaldeneker György)Narancsos vodkalikőr

Hozzávalók: 5 db narancs, 1 db egész fahéj, 2-3 db kardamom mag, 1 db vanília bab, 1,2 liter vodka, 60 dkg cukor.

Még van idő elkészíteni: karácsonyi narancsos vodkalikőr

Mossuk meg langyos vízben a narancsokat, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval. Ügyesnek kell lennünk, mert vigyázni kell, hogy a narancs bőre alatt lévő fehér részt is levágjuk. Ha belekerül az italba ettől keserű lehet. Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vaníliababot, a kardamom magokat, majd öntsük fel a vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből.

Még van idő elkészíteni: karácsonyi narancsos vodkalikőr

Üvegben kell áztatni a házi likőrt legalább egy héten keresztül

Egy hét elteltével szűrjük le a vodkát egy kis edénybe. Egy másik edénybe öntsünk fél liternyi vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. Öntsük a cukorszirupot a fűszeres vodkához, és keverjük jól össze. Tegyünk három üvegbe egy-egy darab vaníliát, egész fahéjat, pár szem kardámom magot, és pár darabot a narancshéjból, majd töltsük rá a likőrt. Jól zárjuk le, és pár nap múlva akár meg is kóstolhatjuk. Akár hat hónapig is eltartható.
Felhasználhatjuk vendégváró italként, jéggel szervírozva, fagylaltra csorgatva, vagy akár el is ajándékozhatjuk.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.