Jó hajhullás, érelmeszesedés ellen, és sejtépítő vitaminbomba – Mi az?

Alakja: magas és kebles. Haja: ezüstös. Szeme: Aranysárga. Hobbija: napozás. A növényvilág ritka és védett szupermodellje Ő, a homoktövis.

Amit a homoktövisről tudni kell

Ezt a napfényt nagyon kedvelő kétlaki növényt ezüsttövis, fűztövis, ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis néven is gyakorta szokták emlegetni. Magassága 1-3,5 m és 6 m közötti is lehet, vagy kisebb termetű lombhullató fának minősül. A hideget is jól tűri, Szibériában a -40°C-os hőmérsékleten károsodás nélkül él.

Termése narancssárga lédús bogyó (6-15 mm átmérőjű), ami szeptembertől borítja a hajtásokat. Érése – fajtától függően – augusztus vége – október között zajlik le. Törzse alacsonyan ágazik el, tövisekkel borított ágai ezüstösek, pikkelyszerű szőrökkel fedettek

A homoktövis viszonylag hosszan fejlődik, a negyedik-hatodik évben kezd el teremni. Védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft. A homoktövis régebben több helyen is előfordult hazánkban, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai.

Foto:123rf.com

Napjainkban egyedül Újpest határában élnek természetes populációi. Ez tette indokolttá, hogy Káposztásmegyeren védetté nyilvánítsák utolsó magyarországi élőhelyét. A védett terület a Pestet keletről és északról szegélyező rákosi homok puszták egyik utolsó maradványa, amely azelőtt a mai Városligetig és a Népligetig ért. Napjainkban autóutak mentén telepítik, színfoltot adva ezzel az egyhangú pályarendszereknek.

Felhasznált része:

A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak. Elsősorban nem frissen, hanem feldolgozva fogyasztják, így dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. A homoktövis gyümölcse gazdag vitaminokban, ásványi sókban.

Foto:123rf.com

Hatásai:

Elsősorban immunerősítő és sejtépítő C-vitamin forrása miatt, (10x több benne mint a paprika, paradicsom, eper, kiviben), de emellett B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz. Magas az olajtartalma, így gyulladások ellen, fekélyek kenőcseiben használják, sőt hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére is.

Elősegíti a sebek hámosodását és a gyógyulását. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat, gyógyítja a gyomor- és nyombélfekélyt, gyógyítja az égési és fagyási sebeket, bőrfertőzéseket, a fogínygyulladást, gátolja a kezdődő hajhullást és a korai ráncosodást. Zsíroldó hatású, ezért rendszeres használata segít az optimális testsúly megtartásában.

Egyre népszerűbb az egészséges étkezés hívei között a régen csak vadgyümölcsként gyűjtött homoktövis.

Immunerősítő recept: homoktövis mézben

Alkalmazások:

Terméseit és a belőlük előállított készítményeket az élelmiszeriparban, a kozmetikai termékek gyártása terén és a gyógyászatban használják fel. Élelmiszeripari termékeket: rostos ivólevet, dzsemet, lekvárt, szörpöt, kompótot.

A leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik. A frissen szedett bogyók tízszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom. Ezenkívül B-, E-, F-vitamin-, mikroelem-, Ca-, Mg-, Zn-, karotinoid-, zsírosolaj-tartalma együttesen alkotják biológiailag kedvező hatását. Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók.

Ajánlott napi adagja:

Naponta többször 10 gramm nyers termés, vagy annak megfelelő préselt lé, olaj vagy kivonat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.