Ismerd meg az egyik legősibb gabona ezer arcát: 2019 sztárja a köles!

Rendkívül magas a rosttartalma, tisztítja a bélrendszert, könnyen emészthető, és a vércukorszint sem szökik tőle az egekbe. Mindemellett pénztárcakímélő, könnyen elkészíthető és ezerféle étel alapanyagául szolgálhat. A szuperélelmiszerként is emlegetett köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik, mégis évtizedekig méltatlanul hevert a kamrák polcain. Gyere el a 2019-es Konyhakiállításra, és győződj meg a saját szemeddel a krumpli és a rizs trónfosztásáról!

Czanik Balázs  mutatta meg, hányféle finomság készíthető a kölesből.

Bár a gabonák jellemzően tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a köles még így is kiemelkedik mind közül, élettani hatásai kivételesek. Az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hétféle aminosavat tartalmaz. Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk, illetve a fluorral együtt gondoskodik az erős fogzománcról. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló, emellett képes a salakanyagot kisöpörni a szervezetből. Plusz jó hír, hogy a köles gluténmentes, emiatt a belőle készült ételeket lisztérzékeny betegek is fogyaszthatják.

Tudtad?

Szervezetre gyakorolt jótékony hatásain kívül a köles mellett szól, hogy elkészítése rém egyszerű, tökéletesen beilleszthető a rohanós hétköznap estékbe, emellett sokoldalúan felhasználható. Varázsolhatunk belőle kiadós főételt, tökéletes húsok mellé tápláló köretként, de egy rostgazdag reggeli, édesség vagy egy könnyű saláta alapanyagaként is megállja a helyét.

Grillcsirkés köles egytál

  • 1 tasak köles (125 g)
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 avokádó
  • 2,5 dl csirke alaplé
  • olivaolaj / hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg grillcsirke hús
  • őrölt bors, kurkuma

A kölest mosd át folyó víz alatt, pirítsd át 1-2 ek olajon, majd forrás után kis lángon főzd meg az alaplében. Közben vágd apróra a lilahagymát és a kaliforniai paprikát. Felezd el mindkettőt, majd olajon először dinszteld meg a fele hagymát, majd add hozzá a fele paprikát

  1. A fokhagymát is aprítsd fel és egy kávéskanál kurkumával keverd a meleg ételhez. A grillcsirkét válaszd el a bőrétől és csontozd ki. A húst vágd 1,5 cm-es darabokra majd add hozzá az ételhez. A kölest villával mozgasd át, és először a meleg, majd a maradék hideg alapanyagokat (lilahagyma, paprika) is adagold hozzá, végül keverd bele a magjától elválasztott és kis kockákra darabolt avokádót. Öntözd meg citromlével, szükség szerint sózd, borsozd.

Köles tabbouleh

  • 1 tasak köles (125 g)
  • 3 csokor petrezselyem
  • 1 csokor menta
  • 1,5 citrom leve
  • olíva olaj
  • 4 paradicsom
  • 4 szál újhagyma
  • őrölt római kömény
  • őrölt szegfűbors

Öblítsd le a kölest folyó víz alatt, majd sós vízben (2,5 dl) forrás után kis lángon főzd meg. Míg kihűl, vágd apróra a zöldfűszereket. Az újhagymát és a paradicsomot vágd kicsi darabokra, öntözd meg citromlével és olajjal, adj hozzá 1-1 teáskanál fűszert, majd végül keverd el alaposan a kölessel. Jót tesz neki, ha lehűtöd és hagyod állni egy darabig, hogy a dresszing elvégezze a dolgát. Az eredeti libanoni receptben a köles helyett bulgur szerepel, de mindkét változat finom, hűsítő saláta.

Kíváncsi vagy hányféle ételt lehet még készíteni ebből a szupergabonából? Látogass el március 1-3. között a Konyhakiállításra, és ismerd meg a köles ezer arcát egy látványos főzőshow keretében. Czanik Balázs pénteki bemutatóján számodra is világossá válik, hogy milyen lehetőségek rejlenek a legősibb termesztésű gabonában. Ha a kulináris élvezetekkel bármikor le lehet venni a lábadról, és a konyhában is a változatosság híve vagy, akkor neked is köztünk a helyed! Sztárséfek, világutazók és bloggerek mutatják be páratlan főzőtudományukat, miközben praktikus konyhai, tervezési fogásokkal és minőségi termékekkel ismerkedhetsz meg. A tavasz első hétvégéjén a konyha lesz a középpontban, a három nap alatt számtalan varázslatos gasztropillanat és program vár majd rád a Budapest Arénában!

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.