Új módszert használnak az influenza megelőzésére

Az influenza megelőzése  leginkább az oltások feladata, de egy új módszer is egyre népszerűbbé válik.

Az új eljárás során titán-dioxid-alapú fotokatalitikus védőbevonattal szórják be azokat a kritikus érintkezési pontokat, melyekkel több ember is kapcsolatba kerül a mindennapokban. A titán-dioxidot, mint katalizátort használják, ami a fénnyel reakcióba lépve éri el a kívánt védőhatást.

Évente csaknem ötmillió ember küzd Európa-szerte a betegséggel. Az influenza megelőzését szolgáló oltások kiegészítőjeként egyre elterjedtebbé válik egy újfajta eljárás, mely során titán-dioxid-alapú fotokatalitikus védőbevonattal látják el azokat a kritikus érintkezési pontokat, melyekkel több ember is kapcsolatba kerül a mindennapokban – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A titán-dioxiddal először Japánban kísérleteztek, a közelmúltban pedig több magyar egyetem is bekapcsolódott a kutatásba.

Influenza megelőzése

Fotó: 123rf.com

A titán-dioxid régóta ismert anyag, melyet gyakran használnak az élelmiszeriparban, a kozmetikai termékek előállításában, a fehér festékek gyártásában, és a fogkrémben is megtalálgató. A bevonat olyan környezetet teremt a kezelt felületeken, amelyen

a kórokozók és különböző mikroorganizmusok nem képesek megtelepedni

– mondta Pintér János, a Resysten Hungary Kft. fejlesztési vezetője. Hozzátette, a  titán-dioxid nem kemikália, nem tartalmaz mérgező anyagokat, hatását a nappal való interakció során váltja ki. A folyamos fejlesztésének köszönhetően ma már a mesterséges szórt fénnyel is interakcióba lép – tette hozzá.

Influenza megelőzése

Fotó: 123rf.com

A titán-dioxidot, mint

katalizátort használják, ami a fénnyel reakcióba lépve éri el a kívánt védőhatást.

A védőbevonat egy egyedülálló fejlesztésnek köszönhetően molekuláris szinten épül bele a felületekbe, ezáltal akár egy éven keresztül is védőréteget képez a felszínen; hagyományos takarítási eszközökkel nem eltávolítható.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának biológusa kiemelte, az új módszer mellett az influenza megelőzése és a betegség elleni védekezés még mindig nagy mértékben támaszkodik az oltásra.

A titán-dioxid nagyon progresszív kiegészítő a járványok visszaszorításában és az esetszámokat csökkentésében. Hangsúlyozta,

az oltás elsősorban nem rólunk, hanem a közösségről szól,

hiszen lehet, hogy egy életerős férfi oltás nélkül is átvészeli az influenzát, de közben megfertőz kockázati betegnek számító várandósokat, időseket és kisbabákat. A Szentágothai János Kutatóközpont biológusa hozzátette, évente Európában tizenötezer és hetvenötezer között van az influenza áldozatainak a száma.

Pintér János kiemelte szoros együttműködés alakult ki a Budapesti Közlekedési Központtal, idén már megtörtént a 3-as metró, illetve a külvárosi buszok kapaszkodóinak, korlátainak és üléstámláinak védőbevonattal történő ellátása. Emellett idén először az egészségügyi intézmények közül az egri Markhot Ferenc Kórházban is alkalmazták a védőbevonatot a betegágyak végén, a nővérszobák bútorain, illetve más forgalmasabb pontokon is az intézmény területén.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.