Így tedd környezetbaráttá otthonodat!

Az ingatlannet.hu korábbi cikkében arról olvashattunk, hogyan lehet egészségesebb az otthonunk. Most pedig arra ad tippeket, hogy milyen környezetbarát megoldásokat alkalmazhatunk erre.

Mindehhez nem feltétlenül kell sokat tennünk, akár olyan apróbb változtatásokkal is nagy eredményt érhetünk el, melyek beilleszthetők a mindennapi rutinunkba.

Foto: ingatlannet.hu

Figyelj a tisztaságra és a rendre!

Tiszta otthon, rendes ház, tartja a mondás, de fogalmazhatnánk úgy is, hogy tiszta otthon, egészségesebb élet. Az egyik legfontosabb pont a már meglévő vagy leendő otthonunk környezetbarát megteremtésében, a rendezett és tudatos háztartás vezetése. Ezt könnyedén, lépésenként haladva egyik szobáról a másikra megtehetjük. Végezzünk nagytakarítást ügyelve a portalanításra. A porszemcsék ugyanis allergiás megbetegedést is okozhatnak. További hasznos tanács, hogy rendszerezzük dolgainkat, szelektáljuk ki azokat, amikre már igazán nincsen szükségünk, a jó állapotban lévő holminkat pedig adományozzuk el. Havonta ezeket a feladatokat elvégezve nemcsak a környezetünknek és saját egészségi állapotunknak tehetünk jót, hanem segíthetünk egy rászoruló ember életén is.

Foto: ingatlannet.hu

 

Le a vegyszerekkel!

Bizonyára mindannyian emlékszünk arra, amikor egészen kisgyerekként sertepertéltünk édesanyánk körül és mindenképpen szerettünk volna segíteni a munkájába. Ám Ő óva intett minket a vegyszerek használatától, mert az veszélyes. Felmerül a kérdés: ha gyerekként ennyire óvtak minket tőlük, mert károsak, akkor miért is használjuk őket érett fejjel? Egy természetes összetételű tisztítószerrel, nemcsak önmagunknak és családunknak tehetünk jót, de még a földünknek is. Bár ma már széles választék áll rendelkezésünkre a boltok polcain ezekből a termékekből, sok esetben mi is elkészíthetjük őket. Csak néhány hétköznapi és olcsó alapanyag kell, és máris előállíthatunk egy remek ablaktisztítót vagy zsíroldót.

Foto: ingatlannet.hu

 

Használj napenergiát!

Oly sok helyen olvashattunk, hallhattunk már arról, hogy földünknek véges erőforrásai vannak. Pedig az évtizedek alatti gyors technológiai fejlődés nagyon sok alternatívát kínál számunkra földünk kiaknázása helyett. Az egyik legnépszerűbb ilyen lehetőség a napenergia felhasználása napelemes és napkollektoros rendszerekkel. A napelem napfény hatására fog áramot termelni, a napkollektor segítségével pedig meleg vizet tudunk előállítani, mely majd a fűtésünket fogja lefedni. Ezek a rendszerek nem szennyezik a környezetünket és szén-dioxidot sem bocsátanak ki. Ez utóbbi azért is kiemelten fontos, mert olyan egészségkárosító hatásai lehetnek, melyek növelik a stresszt, valamint a csont- és vesebetegségek kialakulásának kockázatát. A napelem és a napkollektor rövidtávon egy nagyobb összegű beruházásnak tűnik, de ha hosszú távon nézzük, akkor beláthatjuk, hogy ezáltal nemcsak a légszennyezettség fog csökkeni, hanem jelentős mértékben a kiadásaink is. A megtérülést mintegy 11-13 évre tehetjük.

Foto:123rf.com

Mint láthatjuk lehetőségünk bőven van a környezettudatos otthon könnyed kialakítása felé. Minden csak egy döntés, egy elhatározás kérdése.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.