Ideje kipróbálni a somlóit receptjét!

A somlói galuska Magyarország egyik leghíresebb desszertje. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról.

A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, mi most egy “házias jelegű” , gyorsan elkészíthető verzióját mutatjuk be.

Hozzávalók

  • két-három fajta sütemény darabkái (összegyűjtött szélek és vég darabok)
  • 1csg csokoládés puding
  • fél liter tej
  • 3 kanál cukor
  • 1 kanál kakaópor
  • ízlés szerint rum
  • 2 deci tejszín
  • 3 deka porcukor
  • pörkölt mogyoró

somlói

Elkészítés

  • A sütemény végeket érdemes eltenni a fagyasztóba, és amikor szükséges kivenni (a végek általában finom krémesek).
  • A tejszínt a porcukorral habbá verjük. A pudingot a szokásos eljárással felfőzzük, rumot és kakaóport teszünk bele. A mogyorót megpörköljük és apróra összetörjük, nem kell darálni. Amikor kihűlt a puding, összeállítjuk a kelyhet.
  • Alulra tejszín kerül és puding, erre jöhet a mogyoró. Tészta darabok, majd ismét tejszín, csoki krém és mogyoró. A tetejét tejszínnel díszítjük.

Forrás: