Hogyan készítsünk jó teát?

Annak ellenére, hogy a legtöbb teafajta egy bögre forró vízbe áztatva már fogyasztható is, a legfinomabb teatípusokat mégis alacsony hőmérsékleten a legjobb meginni. Például a zöld vagy fehér tea sokkal ízletesebb és aromásabb, ha kevésbé forró vízbe áztatjuk.

Megfelelő hőmérséklet – még finomabb teák

A következő áztatási idők csak hozzávetőlegesek, legjobb kitapasztalni, és saját ízlésünkhöz igazítani őket:

Fekete tea

fekete tea a legerősebb a teafélék közül. Forrásban levő vízbe általában 4-6 percet áztassuk.

????????????????????

Oolong tea

Mint ahogy az sejthető, az oolong tea a fekete és a zöld tea között helyezkedik el. A legjobb hőmérséklet a 88 °C. Az oolong teát 5-10 percig, sokkal hosszabb ideig kell áztatni, mint a fekete teát.

Zöld tea

zöld teával sokkal óvatosabbaknak kell lennünk. A víz hőmérséklete 65-70 °C közötti kell legyen és csak 2-4 percig áztassuk.

Fehér tea

fehér tea egy másik olyan ízletes tea, amivel óvatosan kell bánni. A víz kicsit melegebb lehet mint a zöld teánál, 80 °C, de áztassuk tovább legalább 4-6 percig.

Rooibos tea

tea_1-640x480

Rooibos tea egy Dél-Afrikából származó vörös gyógytea, nagyon erős, ezért teljesen forrásban lévő vízbe áztassuk, csak úgy mint a fekete teát.

A legtöbb gyógytea

A gyógynövényekből készült teák esetében nincs pontos áztatási vagy hőmérsékleti útmutató. A legtöbb gyógynövényfélét forró vízben körülbelül 5 percig áztathatjuk. Próbálkozzunk, és néhány csésze után el fogjuk találni a tökéletes hőmérsékletet.

Ha nincs kéznél hőmérő, a buborékokból is megállapíthatjuk a víz hőmérsékletét. Ha kicsi buborékok úszkálnak a víz tetején, a hőmérséklet 65-70 °C-os. Abban az esetben pedig, ha buboréksorok jönnek fel a kanna aljáról, a hőmérséklet kb. 82-88 °C-os. Ezután már teljesen felfő a víz.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.